Hjem/Kunnskap

Tysklands nasjonaldag 3 oktober

Publisert 03. oktober 2023 av Rita Helen Nilsen | Oppdatert 03. oktober 2023
79372113-5D60-4563-BAF5-30762AE447C4

3 oktober er Tysklands nasjonaldag, kjent som "Tag der Deutschen Einheit" eller "Day of German Unity" - Dagen for tysk enhet.

3 oktober markerer dagen da Tyskland ble gjenforent etter Berlinmurens fall i 1989 og den kalde krigen ble avsluttet på begynnelsen av 1990-tallet. Dette ble slutten på den tyske delingen mellom Vest-Tyskland (Bundesrepublik Deutschland) og Øst-Tyskland (Tysklands demokratiske republikk) og starten på gjenforeningen av de to tyske statene som ett land.

Dagen feires med ulike arrangementer og aktiviteter som reflekterer nasjonens enhet og historie. Tyskland feirer denne dagen med offisielle seremonier og arrangementer i Berlin og andre større byer. Dette inkluderer en nasjonal festgudstjeneste og politiske taler. Fyrverkeri vises ofte om kvelden for å feire dagen og det er konserter, teaterforestillinger, kunstutstillinger og andre kulturelle arrangementer som fremhever tysk kultur og historie.

Flere offentlige bygninger, inkludert regjeringskontorer, åpnes for publikum, slik at folk kan utforske og lære mer om landets institusjoner. Matboder og lokale restauranter tilbyr tradisjonell tysk mat og drikke og mennesker samles i parker og offentlige områder for å delta i feiringen sammen med familie og venner.

Feiringen varierer fra by til by, men hovedmålet er å hedre Tysklands enhet og demokratiske utvikling etter gjenforeningen i 1990.

Gratulerer med dagen Tyskland!

Til toppen