Hjem/Nyheter

Tysklands detaljerte årgangsrapport for 2022: Fra arbeid til kraftig og fargerik

Publisert 02. desember 2022 av Johanna Falk | Oppdatert 02. desember 2022
Niersteiner_Gloeck_Traubenernte_k

Årgangen 2022 er allerede sikret én pris; den mest solrike sommeren siden registrering av temperaturer startet. Inntil vinen kom i kjelleren har både vinstokkene og produsentene opplevd en stressene tid. 

Likt foregående år viste seg september måned å være avgjørende for kvaliteten på årgangen. I år, etter tørken, kom den etterlengtet nedbøren. Inntil da hadde vinregionene ikke bare opplevd en enorm mengde sol, varmen ble også ledsaget av en drastisk mangel på vann, som enkelte steder førte til at jorda tørket ut. Det var spesielt vanskelig for de yngre plantene. 

September-regn fikk små druer til å vokse 

I kontrast til foregående år var det nesten ikke noen problemer med plante beskyttelse, hvilket gjorde særlig de økologiske vinmakerne fornøyde. Nedbøren i september fikk små druer til å vokse, samtidig som det dempet økningen av mostvekt og dermed hindret vinene fra å bli alkoholtunge. De yngre vinene var i stand til å beholde sin fruktighet og imponere med aromaer som er typiske for druesorten. Syren i 2022 er mindre uttalt enn i fjor da den ble raskere brutt ned i varmen. 

De røde vinene, som er fargeintensive, lette til kraftige avhengig av druesort og mest sannsynlig kan bli lagret over meget lang tid, nøt spesielt godt av solen. De friske og fruktige hvitvinene fremstår ganske slanke, er noen ganger beskrevet som «lettbeint» og ser ut til å være klare til å drikkes unge. 

God høst, regionale forskjeller, total mengde 9 millioner hl.

Det er nok vin i kjellerne hvis du ser på den landsdekkende innhøstingen. Sammenlignet med foregående år steg den med anslagsvis 6% til 8 993 500 hl og ligger derfor 2% over gjennomsnittet sett på lang tid. Likevel, avhengig av vanntilgang, druesorter og jordforhold, er det store forskjeller både innen vinregionene og seg imellom. 

Det tyske vininstitutt (DWI) har funnet ut hvordan den nåværende årgangen har utviklet seg i de 13 vinregionen 

Les mer om dette på http://germanwines.de

Til toppen