Til lykke med dagen, riesling!

Publisert 13. mars 2021 av Heine Johansen | Oppdatert 17. mars 2021
riesling b day

13. mars 1435 er rieslingdruens fødselsdag. På denne datoen nevnes riesling for første gang skriftlig, i en kjellerloggbok fra den lille vinregionen Hessische Bergstrasse i Tyskland. 

All grunn til å feire
Det kan vel knapt tenkes en bedre anledning til å finne frem korketrekkeren enn rieslings bursdag. Druen er en kameleon. Riesling står for viner i et vell av forskjellige stilarter. Du finner alt fra helt tørre til dessertviner, med kvalitet i absolutt verdensklasse. Noen av Tysklands beste musserende viner er laget på riesling, og enkelte produsenter prøver også ut å bruke druen til den vinmessige kuriositeten oransjevin. 

Riesling gjennom århundrene 
Rieslings popularitet skjøt først fart etter 30-årskrigen midt på 1600-tallet. Det noen ganger franske, noen ganger tyske området Alsace kom i franske hender i 1648. Der dyrket bøndene riesling når de ødelagte vinområdene igjen skulle plantes. 

Også i Tyskland kom riesling på moten. Schloss Johannisberg i Rheingau plantet om alle vinmarkene sine til riesling i 1720 og kan sies å være den første eiendommen med utelukkende riesling plantet. Mosel fulgte tett på, og i 1787 gjorde erkebiskop og elector Clemens Wenzeslaus et dekret hvor han krevde at alle “dårlige” vinplanter skulle rykkes opp og byttes ut med riesling. 

På 1800-tallet nådde druen sin virkelige storhet. På slutten av århundret var viner laget på riesling fra Mosel og Rheingau verdensberømte, og prismessig var det kun Bordeaux’ førstevekster, de beste Champagnene og Bourgognes Grand Cru’er som kunne konkurrere. 

Det skulle vise seg å være en kortvarig glede. Det 20. århundret ble turbulent for Tyskland. Verdenskrigene og mellomkrigstidens økonomiske depresjon ødela de tyske vinenes renomé og marked. 

Tilbake til gammel storhet
Da gjenoppbyggingen skulle starte etter 2. Verdenskrig fokuserte tyskerne på masseproduksjon av vin. Enkle, søtlige viner stod en stund for brorparten av vinene som ble eksportert. Men fra 1980-tallet av slo det gnister av kvalitetsriesling. I 1996 ble riesling igjen den mest dyrkede druesorten i Tyskland. I dag er vinenes kvalitet tilbake på nivået under storhetstiden for over 100 år siden. 

Når vi snakker om storhet - visste du at viner laget på rieslingdruen er blant de mest lagringsdyktige som finnes? Fra tid til annet finner samlere rieslingviner som ble laget før første verdenskrig. Rapportene fra de som har smakt dem sier at vinene ofte fremdeles er drikkbare! Hvor mange andre druer kan skilte med et slikt langt liv? 

Flittige restaurantgjester har nok lagt merke til hvor fleksibel druen er sammen med mat. Pinnekjøtt, ingen problem. Thai curry - riesling er svaret. Elegante fiskeretter, eller rike retter av svin - du finner rieslinger som gir helt perfekte paringer til begge deler. Eller hvorfor ikke til dessert? Ingen annen drue passer til et så vidt spekter av forskjellige matretter, for ikke å snakke om kjøkken! 

Vil du være med å feire rieslings bursdag? 
Flere steder i landet er det vanskelig å gå på vinbar eller restaurant for tiden. Men fortvil ikke. Du kan feire rieslings bursdag hjemme! Et stykke marsipankake løftes til helt uante nye høyder med et glass søt riesling til. Eller ta en kjapp løsning: plukk med deg en flaske riesling med ørlite restsødme fra polet og sushi fra et av stedene som er åpent - og du får en garantert fulltreffer av en mat- og drikkekombo. Eller hva med en enkel tørr riesling sammen med torskemiddagen? Mulighetene er mange! 

Gratulerer med dagen til riesling - men aller mest til oss som får lov å drikke druens fantastiske viner! 

Til toppen