Sekt - Tysklands svar på Champagne

Publisert 25. mars 2024 av Rita Helen Nilsen
thumb_3628_Media_960

Tyskland er det landet i verden som konsumerer mest musserende vin per innbygger. Det mange ikke vet, er at tyskerne har sitt eget musserende vin, Sekt, som produseres av de tradisjonelle druene Pinot Noir og Chardonnay, samt signaturdruen Riesling. Det finnes et stort utvalg av høykvalitets Sekt i Vinmonopolets sortiment, og de passer perfekt til de festlige anledningene våren byr på.

Sekt er det tyske ordet for musserende vin, og ifølge Tysklands føderale statistikkbyrå konsumeres det omtrent 400 millioner flasker musserende vin per år i Tyskland. Samtidig produseres det cirka 370 millioner flasker Sekt, hvorav det meste er for innenlandsk forbruk. Den generelle oppfatningen er at musserende vin produseres av enkelt basisvin med druer fra hele Europa, ved hjelp av tankmetoden på en industriell måte, noe som resulterer i musserende vin til rimelige priser. Men i løpet av det siste tiåret har det tyske Sekt-landskapet endret seg fundamentalt, med mange vinprodusenter som nå produserer høykvalitets Sekt ved hjelp av den tradisjonelle champagne-metoden.

Historien om Sekt har en lang tradisjon i Tyskland. De første musserende vinhusene i landet stammer fra begynnelsen av 1800-tallet, da mange tyskere reiste til Champagne for å lære seg teknikken med å lage musserende vin. Noen ble værende og grunnla berømte champagnehus som Krug, Piper-Heidsieck og Bollinger, mens andre tok kunnskapen med seg hjem til Tyskland for å produsere Sekt. Tyskland tilbyr utmerkede forhold for dyrking av lette og syreholdige viner som er perfekte som base for musserende viner, og det som gjør Sekt unikt er bruken av Riesling-druen.

Ifølge tyskernes egne historier er Sektkellerei Kessler, grunnlagt i 1826 i den lille byen Esslingen nær Stuttgart, Tysklands eldste produsent av musserende vin. I 1902 innførte keiser Wilhelm II en avgift på musserende vin (Sektsteuer) for å finansiere blant annet oppbyggingen av en krigsflåte. Sektsteuer eksisterer fortsatt i dag og beløper seg til 1,02 euro per flaske.

For å raskt gjenoppbygge produksjonen etter to ødeleggende verdenskriger, valgte man å produsere store industrielle volumer gjennom tankgjæring i stedet for flaskgjæring for å produsere musserende vin til lave priser, noe som dominerte Sekt-scenen på store deler av 1900-tallet. I dag er Sekt definitivt et produkt der nye vinprodusenter velger ut de fineste druene som er best egnet for produksjon av musserende viner, med ambisjonen om å skape en oppfriskende aromatisk Sekt. Dette gjelder spesielt for kategorien Winzersekt, som oppstod først mot slutten av 1980-tallet.

Sekt-kvaliteter
Det er tre ulike kategorier av Sekt som fremgår av etiketten på flasken; Deutscher Sekt, Deutscher Sekt b.A. og Winzersekt.

Deutscher Sekt Den må være laget av tysk basisvin, og den kan produseres i tank (minimum 90 dager på bunnfallet hvorav 30 dager med kontinuerlig blanding) eller ved tradisjonell flaskgjæring (minimum 9 måneder på bunnfallet).

Deutscher Sekt b.A. Som ovenfor, men med minimum 85% av druene fra ett av Tysklands 13 vinregioner.

Winzersekt Alle druene kommer fra egne vinmarker, og vinen må lages ved tradisjonell flaskgjæring, med minimum 9 måneder på bunnfallet, men de fleste vinprodusenter overskrider denne tiden. Etiketten må inneholde druetype og årgang, og druene som kan brukes er Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier, Muskateller, Riesling eller Traminer.

Riesling-druen gjør Sekt unikt.
Høykvalitets Sekt og Champagne produseres på samme tradisjonelle måte, noe som betyr at vinen gjærer to ganger - først for å lage basisvinet og deretter på flaske for å produsere selve boblene. Mens de fleste musserende viner i verden med tradisjonell metode er laget av Chardonnay og Pinot Noir, er Tysklands signatur-Sekt en vin laget på Riesling-druen. Rieslingdruens høye syre i kombinasjon med dens aromatiske forbindelser (monoterpener) skaper musserende viner med høy fruktighet.

Til toppen