Sachsen - Spesialiteter og rariteter

Publisert 08. april 2024 av Rita Helen Nilsen
Weinbergsterrassen in Sachsen, Radebeul

Sachsen er den østligste og en av de minste vinregionene i Tyskland. Med sine 493 hektar ligger de fleste vinmarkene mellom Dresden og Diesbar-Seußlitz, den nordlige enden av den saksiske vinruten.

Vinproduksjonen her har en tradisjon på over 800 år. Den ble først dokumentert i 1161 og nådde sitt høydepunkt på 1700-tallet, da den dekket et område på 5000 hektar.

Porselensbyen Meißen regnes som vuggen for den saksiske vinproduksjonen og er i dag fortsatt vert for den største vinfestivalen i regionen. Kirke og myndigheter har gjennom århundrer bidratt til vinproduksjonen. Flere slott, fjellretreats og fornøyelseshus oppstod, sammen med vinkjellere, vinmarkskirker og vinstuer. Dette resulterte i en distinkt blanding av arkitektur og vinproduksjon i regionen.

Til tross for sin beliggenhet i nordøst produserer Sachsen topp kvalitetsviner, spesielt hvitviner, takket være sitt unike klima. Det kontinentale klimaet med 1600 soltimer årlig, sammen med tilstrekkelig nedbør, skaper optimale forhold for druevekst og modning. Den konsistente vekslingen mellom daglig varme og nattlig kjølighet beriker vinene med rike aromaer og bouquet.

Saksisk vin er en sjeldenhet og finnes hovedsakelig innen regionen selv - i koselige vinstuer, elegante restauranter, stilfulle vinbutikker og på høstlige vin festivaler, samt direkte fra vinprodusentene. Disse er lokalisert langs den saksiske vinruten, en 55 kilometer rute fra Pirna gjennom Dresden, Radebeul og Meißen til de pittoreske vinlandsbyene rundt Diesbar-Seußlitz. Ruten kobler kulturhistoriske attraksjoner med de naturskjønne landskapene formet av vinproduksjon.

De typiske terrasserte bratte skråningene med mursteinsmurer er et unikt trekk ved vinproduksjon i Sachsen. De bratte Elbeskrentene huser regionens store viner på pinot blanc, pinot gris og spesielt traminer. Den 90 kilometer lange Saksiske Vin-vandrestien kobler også sammen områdets høydepunkter, og fører til de vakreste vinmarkene, utsiktspunktene og vinkjellerne.

Rustikke tavernaer inviterer besøkende inn til et glass vin sammen med deilige måltider. Disse koselige etablissementene, ofte drevet av småskala- og deltids vinprodusenter, er svært populære. For de som er interessert i vinmarksarbeid og vinfremstilling, anbefales det å bestille opphold hos en vinprodusent eller besøke "Åpne vingårdsdager i Sachsen". Den siste helgen i august tilbyr over 25 vingårder omvisninger i kjelleren, vandreturer i vinmarkene og smaksprøver. Besøkende kan smake på müller-thurgau, riesling og pinot blanc, samt sjeldenheter fra Elbedalens vinprodusenters repertoar, som omfatter omtrent to dusin druesorter. Disse inkluderer elbling eller gutedel, og til og med goldriesling - en variant som er eksklusiv for Sachsen.

Til toppen