Hjem/Kunnskap

Rheinhessen - Landet med tusen åser

Publisert 21. desember 2023 av Rita Helen Nilsen | Oppdatert 21. desember 2023
13176E10-FC52-4BA9-90A3-A34AF61FD83E

Tusen åser og vinranker så langt øyet kan se - det er Rheinhessen, Tysklands største vinregion.
Rheinhessen ligger i en dal med rullende åser. Mens vinranker praktisk talt er en monokultur i Rheingau eller langs Mosel-elven, er de bare én av mange avlinger som deler den fruktbare jorden i denne regionens store jordbruksområder. Vin har blitt dyrket her på venstre bredd av Rhinen siden romertiden, og det eldste dokumentet om en tysk vinmarkslokasjon - Niersteiner Glöck - omhandler en vinlokasjon i Rheinhessen.

Varierte jordarter og det gunstige klimaet gjør det mulig å dyrke mange druesorter, gamle og nye. Mange av Tysklands aromatiske nye krysninger ble avlet i Rheinhessen av Professor Georg Scheu, som også har gitt navn til druesorten Scheurebe. Regionen har også verdens største areal plantet med den gamle sorten Silvaner, som igjen gjør seg bemerket, kjent blant annet under forkortelsen RS. Andre hvite druesorter er også på fremmarsj, spesielt Pinot Gris og Pinot Blanc.

Tidligere var det en blanding av hvite viner som var populær, og noen kan huske Rheinhessen som fødestedet til Liebfraumilch, den milde hvite vinen som opprinnelig ble laget av druer dyrket i vinmarkene rundt Liebfrauenkirche, eller Vår Frues kirke, i Worms. Nå har en ny, ung generasjon lokale vinmakere, som verdsetter de ideelle arbeidsforholdene i disse lette skråningene, trukket oppmerksomhet til seg selv de siste årene for sine utmerkede viner, inkludert høykvalitets riesling.

En annen nylig trend er oppsvinget i røde viner, spesielt av druesorten dornfelder. Arealene for røde druesorter har mer enn doblet seg de siste ti årene, og nå er en tredjedel av Rhinehessens vinmarker beplantet med røde druer.

Rheinhessens vinprodusenter produserer moderne, ukompliserte viner så vel som førsteklasses produkter. Selection Rheinhessen har eksistert siden 1990-tallet - en ambisiøs klasse av fine, tørre viner. Dette initiativet er for å fremme autentiske viner på det høyeste nivået. Rheinhessens vinmakere er også spesialister på musserende vin. De lanserte den første musserende vinen på markedet for 25 år siden, og i de siste årene har det utviklet seg en bemerkelsesverdig kultur for musserende vin i regionen.

Gastronomien i Rheinhessen har like mye mangfold som utvalget av druesorter dyrket i regionen. De mest ukompliserte variantene finnes i Straußwirtschaften (vintavernaer) og lokale vinbarer, mens den mest forfinede maten kan nytes på Michelin-restauranter. Det er mange spennende kulinariske oppdagelser å gjøre innenfor dette enorme utvalget.

Det er også mange andre typer oppdagelser, for eksempel en vingårdsvandring forbi middelhavsinspirerte hytter (trulli), eller en sykkeltur fra vingård til vingård, eller en tur langs Herbal Trail of Rheinhessen's Switzerland. Det er ingen offisielt skiltede vinruter gjennom Rheinhessen, en forklaring er at nesten hver landsby i regionen er involvert med vin og derfor er alle veier "vinveier."

Rhindalen er avgrenset av elven Nahe i vest og Rhinen i nord og øst, og de største byene er Mainz, Worms, Alzey, og Bingen.

Klimaet er mildt da regionen er omgitt av beskyttende åser og skoger. I vest, den skogkledde landsbygda kjent som "Rheinhessens Sveits". I nord, Taunus-fjellene og i øst, Oden-skogen.
Jordtyper her er løss, kalkstein og leire, ofte blandet med sand eller grus. «Rotliegendes» er en rød, skiferholdig sandaktig leirjord i de bratte vinmarkene ved elven i Nackenheim og Nierstein, og nærmere Bingen er det en utvekst av kvartsitt-skifer.

Det er mange deltidsvinmakere i regionen som selger druer eller bulkvin til kommersielle vinprodusenter og produsentorganisasjoner som produserer og/eller tapper og markedsfører vinen. Omtrent en tredjedel av all Rheinhessen-vin eksporteres, ikke minst fordi det er hovedleverandøren av komponentene for "Liebfrauenmilch".
Til toppen