Hjem/Kunnskap

Rheingau - Ren livsglede

Publisert 01. desember 2023 av Rita Helen Nilsen | Oppdatert 18. desember 2023
AE259BDA-F773-48B9-9CEF-352731E8AFDF

Det er en kuriositet fra naturens side, at Rhinen, som ellers flyter nordover, snur nesten rett vest nær Wiesbaden, bare for å vende tilbake og flyte nordover igjen kun 30 kilometer senere ved Rüdesheim am Rhein. Dette skyldes Rheingau-fjellene, en Taunus fjellskråning, som løper fra øst til vest, stopper elven og tvinger den til å endre retning. Slik ble Rhinsvingen og Rheingau vinområdet skapt ved 50 grader nordlig bredde - en smal stripe langs Rhinen mellom Wiesbaden og Lorch am Rhein, som strekker seg til Flörsheim-Wicker i øst.

Denne vakre strekningen er beplantet med 3,185 hektar vinranker og er det berømte hjemmet til Rheingau Riesling, som vokser på 2,500 hektar vinmarker, og Pinot Noir, som Assmannshausen er kjent for.
 
Riesling trives spesielt godt i de tørre, steinete sørvendte skråningene. Den overlever også kalde vinterdager og bruker den lange modningsperioden til å utvikle fine fruktsyrer og aromaer.
 
Allerede i 1775 oppdaget Kloster Johannisberg fordelen med en sen høst, og fremdeles i dag er Rheingau Riesling Spätlese (sen høst) blant regionens flaggskipviner. I flere år har vinene med "First Growth" på etiketten symbolisert vinmakerens ambisjon om å sette seg nye, ambisiøse mål og fylle flasken med noe ekstraordinært. Disse vinene kommer fra klassifiserte 'Premier Cru' marker og produseres og vinfiseres etter meget krevende og strenge kriterier.
 
Rheingau er en svært populær turistregion der gamle klostre og slott er praktfullt innvevd i vinlandskapet. Rheingau Riesling Route går gjennom pittoreske vinlandsbyer i over 120 kilometer. På veien inviterer vertshus og vinbarer deg til å ta en pause med noe godt i glasset, og kulturelle og historiske severdigheter inspirerer deg langs veien.
 
Alle som besøker de iøynefallende utsiktspunktene i Rheingau, som Niederwald-monumentet, Schloss Johannisberg, Hallgartener Zange via Oestrich-Winkel eller Bubenhäuser Höhe, vil se de historiske sentrene for vinproduksjonen som strekker seg foran dem.
 
Først og fremst det tidligere Cistercienser klosteret, Kloster Eberbach, en av de best bevarte middelalderske klosterkompleksene i Tyskland. Johannisberg er ikke bare kjent for slottet med samme navn, som oppsto fra ruinene av et klosterkompleks, men også historisk som stedet der Spätlese-vinene oppsto.
 
Verdt å merke seg er også de verdenskjente forsknings- og undervisningsinstituttene for ønologi i Geisenheim, som har bidratt betydelig til den ekstraordinære høye tekniske kompetansen i dagens tyske og globale vinindustri. Grunnlagt i 1872, her fokuseres det på vitikultur, fruktdyrking og hagebruk, samt druedyrking, vinproduksjon og den internasjonale vinbransjen generelt.
 
Vinprodusenter og restauranter tilbyr høykvalitets vinopplevelser her året rundt, Gourmet- og vin festival i mars, 'Schlemmerwochen' (gourmetuker) i slutten av april, Rheingau Music Festival i sommermånedene og Glorious Rheingautage (the Glorious Rheingau Days) i november. De tradisjonelle vinauksjonene ved Kloster Eberbach er også en unik opplevelse i fantastiske historiske omgivelser.
 
Vel verdt et besøk til vakre Rheingau!
 

Vingårdsområde i 2019 var på 3,185 ha
1 distrikt
10 kollektive vingårder
100+ individuelle steder

Druetyper i 2019: Hvite 85.6%, røde 14.4%
Riesling 77.7%
Spätburgunder 12.2%
Samt små mengder andre hvite varianter.

Sammenlignet med andre tyske vinregioner har Rheingau en høy andel heltidsvinbønder.
Salg av flaskevin, heller enn bulkvin, dominerer, og mye av regionens vin selges direkte til sluttforbrukerne.
Regionen nyter bred nasjonal og internasjonal popularitet.

Skiltede ruter gjennom vinlandet:
Rheingauer Riesling Route (bil)
Rheingauer Riesling Pfad (vandring)
Rheingauer Radwanderweg (sykkel)

 

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram!

www.facebook.com/TyskVininformasjon
www.instagram.com/winesofgermanynorway

Til toppen