Hjem/Nyheter

Prognose for høsten 2022

Publisert 24. august 2022 av Johanna Falk
Weinlese_(10)

I Tyskland har årets meget solrike sommer tillatt druene å modne raskt. Noen vinranker kan være stresset av høye temperaturer og tørke, men druene holder stadig god kvalitet. 

DWI, de tyske vininstitutet, rapporterer om at årets høsting er startet for druer som solaris og ortega som brukes til de viner som kalles Federweisser. Det er delvis gjærete viner i en type noveau-stil. Høsting for Federweisser foregår denne uken i Pfalz, Rheinhessen, Sachsen, Franken og Mosel. 

I tillegg forventes den hovedsakelige høsten for druesorter som müller-thurgau (rivaner) å starte relativt tidlig, i slutten av august begynnelsen av september. Selv produsenter av musserende vin forventes starte høsting av pinot-druer allerede i slutten av august. Sent modnede druer som riesling estimeres vare klare for høsting fra midt september, avhengig av hvor de dyrkes. 

Yngre vinstokker kjemper 

Til tross for den ekstremt lave nedbør er mange av de eldre vinstokkene, med opp til 10 meter dype rotsystem, fortsatt i relativt god form. Yngre vinstokker og de som dyrkes på lettere jord med dårligere kapasitet å binde vann, plages særdeles av mangel på vann, noen ev de har derfor delvis blitt vannet.

I vinmarker som er meget stresset over tørke må selv voksende druer fjernes slik at belastingen på vinstokkene blir dempet. 

Generell frisk frukt 

Frukten har vært meget bra i år takket vare en uproblematisk blomstring og druene er per i dag generelt friske. Tørke bidrar dog til at druene er relativt små. Hvis det er ekstrem mangel på vann, blir den ytterligere modningen av druene forsinket. 

Derfor er mye av de forventete høstkvantitetene avhengig av nedbør de nærmeste ukene. Et eller to kraftige regnvær i august og en tørr september, i løpet av den hovedsakelige høstingen, vil være ideelt for en god 2022-årgang. 

Til toppen