Pfalz – Der mandeltrærne blomstrer

Publisert 13. november 2023 av Rita Helen Nilsen | Oppdatert 13. november 2023
Pfalz-Gallery-4[2]

Pfalz er Tysklands nest største vinregion med et vinmarksområde på rundt 23 000 hektar og produserer hver tredje flaske tysk vin som kjøpes nasjonalt. Ordet Pfalz stammer fra det latinske ordet palatium, som betyr palass.
Pfalz har mange superlativer, som blant annet verdens største vinfestival i Bad Dürkheim, men også den første og mest kjente vinruten, Deutsche Weinstraße. I over 85 uavbrutte kilometer slynger Pfalz sine vinmarker seg over dette bemerkelsesverdig vakre, fredelige landet, og knytter de 130 vinbyene i regionen mellom Bockenheim og Schweigen på grensen til Alsace sammen.

Pfalz grenser til Rheinhessen i nord, Haardt-fjellene i vest, Rhinen i øst og den franske regionen Alsace i sør. Klimaet ligner mye på Alsace, og er en av de mest solfylte og tørreste vinregionene i Tyskland.

60% av det totale vinmarksarealet her er beplantet med hvite druesorter og 40% med røde. Pfalz har også det største arealet plantet med den edle riesling-druen. Her gir den viner med substans og finesse, med en mindre streng syrlighet enn deres motparter fra Mosel, og med aromaer av fersken og aprikos i stedet for grønn frukt.

Behagelige, milde hvite viner med rik bouquet og kropp produseres også fra müller-thurgau, grauburgunder (pinot grigio), weißburgunder (pinot blanc) og scheurebe-druer. Mens mer fruktige røde viner lages av portugieser. Som svar på den økende etterspørselen etter rødvin, er det også mange nye beplantinger av dornfelder, som, avhengig av vinproduksjonsteknikker, produserer en dyp farget og kompleks vin. Den verdenskjente pinot noir druen er en av de viktigste røde som dyrkes i Pfalz-regionen, spesielt i sør.

Det er velkjent at mange liker å feire i Pfalz. Vinfestivalsesongen begynner med mandelblomstfestivalen i Neustadt-Gimmeldingen og slutter ikke før St. Martin klipper kappen sin i landsbyen med samme navn, på Martinus Vinfestival i november.

Det er mange andre severdigheter som venter på deg i Pfalz. I tillegg til å utforske byene Bad Dürkheim, Neustadt og Landau, finnes det også pittoreske vinlandsbyer som St. Martin, Rhodt eller Gleiszellen, avstikkere til slott og ruiner, til Freinsheim, Deidesheim eller Annweiler am Trifels, og slik fortsetter listen. Magiske Zellertal er også verdt en omvei. Og alle som klatrer over Eschbach til Madenburg, en av de vakreste slottsruinene i Tyskland, får et fantastisk skue ned mot Rhinslettens grønne vinranker så langt øyet kan se.


Følg oss gjerne også på Facebook og Instagram for mer info om våre eventer og smakinger
www.facebook.com/TyskVininformasjon
www.instagram.com/winesofgermanynorway
Til toppen