Mulled Wine - Gløgg

Publisert 20. november 2023 av Rita Helen Nilsen | Oppdatert 02. januar 2024
DACFB9F3-49DA-4B65-9AE2-143CA76683DC

Tradisjonen med å tilsette krydder i vin har en lang historie i vinverdenen. Romerne, for eksempel, smaksatte noen av vinene sine med sukker og krydder for å gjøre dem mer behagelige og langvarige.

Flere og flere tyske vinprodusenter tilbyr hjemmelaget gløgg basert på individuelle oppskrifter, noen til og med i økologisk kvalitet. De fruktige røde vinene fra tyske vinregioner egner seg spesielt godt til aromatisk gløgg. Oppvarmingen av vinen fremhever de uttrykksfulle aromaene som minner om røde frukter, og skaper en herlig harmoni med smakstilsetningene. Hvit gløgg, laget av druesorter som riesling eller müller-thurgau, er også tilgjengelig.
 

Siden 2022 kan roségløgg, «rosé mulled wine» markedsføres med denne betegnelsen, etter en ny spesifikasjon i EU-regelverket som tillater dette. I vinloven betraktes gløgg som en smaksatt drikke med vin, laget utelukkende av rød, rosé eller hvit vin, søtet og krydret. Tilsetning av alkohol, vann eller farge er forbudt. Det faktiske alkoholinnholdet må være fra 7% vol. til 14,5% vol.
 

Oppvarming:
Når du varmer opp gløggen, er det viktig å ikke varme den for mye eller la den koke, da kan delikate fruktaromaer gå tapt, og bitre toner kan utvikle seg. I tillegg vil alkoholen begynne å fordampe fra en temperatur på 78 °C.
 

Smakstilsetting:
Tilsett krydder gradvis og i små mengder. For mange nellik kan ødelegge gløggen, og overskudd av kanel, stjerneanis eller allehånde kan overskygge de fruktige aromaene i vinen. Vær forsiktig med å tilsette sødme, spesielt hvis du bruker en halvsøt vin.
 

Vær oppmerksom på kvalitet:
Bruk ferske krydder og høykvalitetsvin. Etiketter som "Winzer-Glühwein" (vinbondens gløgg) eller "Weingut" (vinprodusent) garanterer at gløggen ble laget bare av produsentens egne viner og på deres egne vingårder. Betegnelsen "Deutscher Glühwein" (tysk gløgg) på etiketten betyr at bare innenlandske baseviner ble brukt.
 

Ha god tid:
Etter den første oppvarmingen lar du gløggen trekke i noen timer, eller til og med over natten, slik at aromaene kan utfolde seg fullstendig. Bruk en sikt for å fjerne krydderne for en bedre drikkeopplevelse.
 

Drikk med måte:
Den største gleden kommer fra å bruke høykvalitetsingredienser og nyte gløggen med måte.

Til toppen