Hjem/Kunnskap/Tysk vin

Mosel – De gamle er eldst

Publisert 28. september 2023 av Rita Helen Nilsen | Oppdatert 03. oktober 2023
43E4CBB8-F9B9-4CA5-AB26-5F8B9FF1DC1E

Mosel er anerkjent som den eldste vinregionen i Tyskland. Den er også en av de nordligste vinregionene i Tyskland og verden for øvrig, oppkalt etter den bølgende Mosel-elven. Frem til august 2007 ble området kalt Mosel-Saar-Ruwer, men nå er navnet forkortet til Mosel.

De beste vinmarkene ligger i bratte skråninger ned mot elven, vinmarkene her er blant de bratteste i verden. Den bratteste vinmarken i Mosel, og i Europa, er den berømte vinmarken Calmont i byen Bremm med 68 graders helning. I disse skråningene må alle druene plukkes for hånd, det er umulig å bruke maskiner, og det er ikke uvanlig å bruke sikring og klatreseler.

Vinmarkene langs Mosel-elven og sideelvene Saar og Ruwer, produserer viner med en duft som minner om vårblomster - lyse i farge, lett kropp og en forfriskende, fruktig syrlighet.

Klimaet her er et av de varmere klimaene i Tyskland grunnet den skjermende beliggenheten i Moseldalen. Bratte skråninger med skifer holder også godt på varmen. Elven hjelper til med å moderere klimaet og det er tilstrekkelig med nedbør. Dette klimaet skaper en ekstremt lang vekstsesong.

Moseldalen er en kløft som elven har gravd ut mellom Hunsrück- og Eifel-fjellene. Midt i regionen ligger Bernkastel-Kues, et populært feriemål og et historisk sentrum for vinproduksjonskultur. Druetypene som dyrkes her er riesling, müller-thurgau, elbling og noe pinot noir.

Til toppen