Mittelrhein - Riesling og romantikk

Publisert 21. september 2023 av Rita Helen Nilsen | Oppdatert 03. oktober 2023
9C02E524-D2E0-49C7-9EEC-5D9BC5743992[1]

Mittelrhein er en svært vakker region preget av bratte, terrasserte vinmarker og noen av de mest imponerende landskapene i vinens verden - middelalderske slott og ruiner som klamrer seg til steinete topper. Dette vinområdet, hvor romerne plantet de første vingårdene, strekker seg over 100 kilometer fra Bingen til inngangen til Bonn.

Den smale Rhindalen presenterer en imponerende og utfordrende arena for vinbønder som navigerer på bratte skråninger for å ta vare på vinrankene sine. Den sørlige delen av dette unike kulturlandskapet, kjent som den øvre delen av Mittelrheindalen, ble utnevnt til verdensarvsted av UNESCO i 2002. Den utgjør kjernen i dyrkningsområdet, med slott som ruver på åssidene og sjarmerende landsbyer langs elvebreddene. Bopparder Hamm har den største sammenhengende vinmarken i Mittelrhein, den strekker seg over fem kilometer. Hvert år, i slutten av april, kan vinentusiaster nyte de nye årgangene på Mittelrhein Weinfrühling (vin om våren) festivalen mens de nyter de fantastiske omgivelsene.

I Mittelrhein kan du fordype deg i Rhinens romantikk med ikoniske landemerker som den legendariske Loreley-klippen, utallige imponerende slott, gamle slottsruiner og historiske landsbyer og byer der nesten hver gate har en taverna eller en vinkjeller. Noen utvalgte restauranter har oppnådd betegnelsen ‘Haus der besten Schoppen Mittelrhein’, en utmerkelse for å være blant de beste stedene for vin og annen drikke.

Lokale vinprodusenter foretrekker klassiske druesorter, Riesling trives godt her og det produserer mineralrike viner med delikate aromaer og frisk syrlighet. Riesling står for 65 prosent av vinmarkens areal, etterfulgt av Müller-Thurgau, Pinot Gris og Pinot Blanc. Den viktigste røde druesorten er Pinot Noir, eller spätburgunder som den heter i Tyskland.

Mittelrhein byr på et mangfold av spennende destinasjoner. Koblenz, som ligger midt i hjertet av dette unike elvelandskapet, er en av regionens største vinbyer. St. Goar, Boppard og Oberwesel, med sin bemerkelsesverdig bevarte bymur, er også verd å nevne, samt den pittoreske gamle vinhandelsbyen Bacharach.

Gjennom hele året kan du glede deg over en rekke vin festivaler, vinpresentasjoner og åpne dager. I juni stenger Tal til Tal arrangementet gatene for bilfri nytelse. I juli lyser Rhein in Flammen festivalen opp hele dalen med fyrverkeri. I september kommer Weinforum Mittelrhein, en fantastisk mulighet til å smake på rundt 100 prisbelønte viner.

Til toppen