Hjem/Nyheter

Meget tidlig høsting av Eiswein i Tyskland

Publisert 30. november 2022 av Johanna Falk | Oppdatert 02. desember 2022
Eisweintrauben_am_Stock

Overraskende og meget tidlig på året kunne flere vinprodusenter i de to nordøstlige vinområdene Saale-Unstrut og Sachsen natt til 20. november krone årgangen 2022 med en vellykket høsting av isvin (Eiswein). 

Med temperaturer på mellom -7 og -9 grader var forholdene plutselig perfekte. Spektra av druer som ble høstet til Eiswein var riesling, terminer, cabernet blanc og blauer zweigelt. Det tyske vininstitut (DWI) understreker at en tidlig frost er veldig fordelaktig for produksjon av isvin fordi druene fortsatt er helt friske. 

Eiswein medfører en risiko 

I den sydvestlige delen av Tyskland har forholdsvis få vinhus etterlatt druer til isvinsproduksjon i år. I Rheinland-Pfalz var det kun 31 produsenter som hadde registrert vinmarker til Eiswein-høsting. Sammenlignet med samme tidspunkt i fjor da det var 152 stykker. I mange tilfeller var druene ikke lenger i stand til å benyttes for denne edle og søte spesialitet. 

I tillegg, grunnet global oppvarming, er det færre og færre dager om året hvor det er mulig å høste Eiswein, hvilket igjen øker risikoen for vinprodusentene. Hvis termometeren ikke faller under -7 grader er det risiko for totalt tap. I årgang 2019 var vinprodusentene i Rheinland-Pfalz nødt til å vente på frost, uten hell. 

Denne edelsøte spesialitet er etterspurt internasjonalt

Hemmeligheten bak Eiswein ligger i den tette konsentrasjonen av smaksstoffer i så friske druer som mulig. Ved frostgrader fryser vannet i druene og blir så med i vinpressen. Druejusen som drypper ut av pressen er like søt som honning. Most med så høyt sukker- og syreinnhold kan fermenteres til vin, men dette byr på store utfordringer for gjæren. Derfor har Eiswein normalt sett et meget høyt naturlig restsukkerinnhold på langt over 100 g/l, men sammenlignet med søte viner fra sørligere deler av verden har de et relativt lavt alkoholinnhold, ofte rundt 7%. 

Det særegne med disse viner er at den store mengden restsødme, takket være den friske fruktsyren, ikke oppleves påtrengende. Som en sjeldenhet og spesialitet nyter tysk Eiwsein også stor internasjonal anerkjennelse. 

Les mer om Eiswein på http://germanwines.de

Til toppen