Hjem/Kunnskap/Matråd

Matråd om tysk vin

Her er noen enkle råd du kan følge ved servering av tyske viner til mat. Eller omvendt.

TYSKE RØDVINER

Pinot Noir / Spätburgunder

Pinot Noir (som heter Spätburgunder i Tyskland) anses å være verdens edleste rødvinsdrue. Den er vanskelig å dyrke og gir sjelden stor avkastning, men vinerna som gjøres på dem er mytiske og blant de mest eksklusive i verden. Hva månge kanskje ikke vet er at Tyskland som vinland ligger på tredje plass av verdens Pinot Noir produsenter i antall hektar Pinot Noir ranker. Druen har en lang historie i Tyskland og begynte å dyrkes av munker i ulike områder for tusen år omtrent siden.

Viner gjort på Pinot Noir passer ofte meget bra til retter med stekt, grillet fisk eller kjøtt gjerne med ovnsbakte grønnsaker. Druen gjør seg speielt bra i kombinasjoner med skysauser, rødvinssauser (ikke brun saus) samt stekt sopp.

Sennep er ofte en meget vanskelig sak å finne en passende vin til, men tyske Pinot Noir viner klarer dette på grunn av at de har så liten tørrhet og at alkholprosenten er lavere enn de fleste andre viner på druen i verden.

Som et eksempel passar Pinot Noir meget godt til stekt andebryst med risotto.

TYSKE HVITVINER

Tørre viner

Nedenfor gir vi eksempel på de større druesortene for hvit vin som fins i Tyskland som det gjøres tørre viner på og hvordan de best kombineres med mat.

Tørr tysk Riesling
Syren i tyske Riesling viner gjør at den passer bra for både kokt eller stekt mat. Alle fisker kan kombineres med tørre Rieslingviner. Vanligvis vanskelige kombinasjoner som vinegrettsauser med en meget høy syre går å kombinere med tørr tysk Riesling. 

Tørr Silvaner
Silvaner dyrkes mest i regionen Franken og produsentene bruker ofta den karakteristiske flasken "bochsbeutel" till vinena. Flaskens form kommer fra medeltiden da den var lett å ta med på reiser. Vinene laget på druven Silvaner kommer oftest fra Franken men dyrkes også i andre Tyske regioner.  
Silvaner oppviser en god syre om en ikke like stor som hos Riesling. De er den perfekte druven for vårens primører og et bra vin til å feire in våren.
Kombiner gjærne silvaner med lettere retter med ferske primører eller deilig hvit asparges. 

Tørr tysk Pinot Blanc eller Pinot Gris
Vinene har oftest litt mindre syre som gjør at vi må kombinere vinen med lettere retter. Retter med ikke for kraftige sauser med fløte f.eks.  Eksempel på retter er lettere salater med fisk, skalldyr eller kylling, fiskegryter (smaksatt med safran eller appelsin), konsommé.

Halvtørre viner

Halvtørr vin - på vei tilbake

Tyskland har de seneste årene gjennomgått en stor forandring og tidligere ble tyske viner sett på med tvilsomhet på grunn av de store volumer halvtørt vin som ble eksportert rundt jorden. I dag er virkeligheten en annen og halvtørre viner er blitt oppdaget på nytt av såvel konsumenter som restauranter. Det som gjør de halvtørra vinene så bra er deras store variasjonspotentiale og matching med mat. Ingen annen vin kan klara så månge retter som har søtere innslag i sig, sødme som vi egentlig ikke tenker på. Da er en halvtørr vin det perfekta valget. Ofte gjøres de halvtørre vinene på druen Riesling i Tyskland og også hvis det gjøres halvtørre viner på andre druer så er det de vinene vi oftest ser i Norge.

Nedenfor får du noen eksempel på hvordan du best velger retter til din halvtørre vin:
Mat til å kombinere med en halvtørr Riesling:
Mat med krydder och/eller sødme fra det asiatiske kjøkkenet med frukt og grønnsaker i maten. Sushi er et klassisk eksempel på en rett som går å kombinere med halvtørr tysk vin. Det fins en hel del sukker i risen som krever restsødme i vinen. En tørr vin skulle smake surt.
Klassiske norske retter som passar bra er kalv i dillsaus, innlagt sild (sødmen i innlegningen gjør en perfekt kombinasjon) søtsir mat krever viner med fruktsødme og syre!

Søte viner

Tyskland gjør noen av verdens beste søte viner, som kan forgylle en dessert eller oster. Ofte gjøres de mest lagringsduglige søta vinene på druen Riesling. Søte Rieslingviner kan bli mer enn hundre år gamle og fortsatt vise opp en friskhet som du ikke finner noe annet sted i vinverdenen. Angående å kombinere mat med søta viner (alle søta viner) så fins det en viktig regel: Vinen skal alltid være søtere enn desserten. Hvis vinen har en lavere sødme enn desserten kommer det til å oppleves surt og ubalansert. 

Eksempel på bra kombinasjoner:
Auslese Eiswein eller Trockenbeerenauslese: smkarike ostar som Roquefort, Gorgonzola. Spiser du marmelade eller kompott til hvilken ost som helst kreves en søtere vin som en Auslesevin for å balansere sødmen i marmeladen/kompotten.

Til toppen