Hjem/Kunnskap

Isvin

Publisert 31. desember 2023 av Rita Helen Nilsen | Oppdatert 31. desember 2023
E99FC39F-0382-491F-9A51-475CE99A7E3B_1_201_a

Vinprodusenter fra Rheinhessen, Württemberg, Franconia og Mosel lyktes i desember med å høste de ettertraktede frosne druene.

Isvin

Fra Württemberg meldte Weingärtnergenossenschaft Metzingen-Neuhausen om en avling på rundt 400 kg druer eller 70 liter most ved 140°Oe, og Staatliche Lehr- und Versuchsanstalt (LVWO) Weinsberg høstet 700 kilo Riesling-isvindruer. Vingården Andreas Braun i Volkach, Franconia, kunne høste frosne druer til rundt 200 liter Riesling isvin i de kalde temperaturene. På Mosel lyktes kun én vingård med 130 liter Riesling isvin, og i Rheinhessen klarte fire produsenter å høste Silvaner-druer for isvinsproduksjon.

Ikke uten risiko

Isvin er alltid forbundet med en risiko for vinprodusentene. Hvis temperaturene ikke er kalde nok, betyr det ofte totalt tap for vinprodusentene, men i noen tilfeller kan druene fortsatt brukes til Beerenauslese. Som et resultat har områdene som er registrert for isvinhøst sett en jevn nedgang de siste årene.

I Rhineland-Pfalz registrerte 40 vingårder omtrent 32 hektar for isvin i år, sammenlignet med bare 24 hektar i 2022. Tidligere år var tallet 107 hektar (2021) og til og med over 500 hektar i 2018. Isvin er en sjeldenhet og krever mye dyktighet fra vinmakeren. "Spesielt etter en vanskelig høst, tør få vinprodusenter å ta risikoen," sier Benjamin Petry, viticulture officer ved Rhineland-Palatinate Chamber of Agriculture. For dette vinterhalvåret er områder hovedsakelig registrert for Riesling og Silvaner, etterfulgt av Gewürztraminer.

Franken, Bayern: færre produsenter tør å satse på isvin

Ifølge informasjon fra Franken vinprodusentforening satser færre og færre vinprodusenter i Franken også på isvin, siden vintrene blir varmere og frosttemperaturene ofte bare hersker i januar eller februar. Mens omtrent 40 vingårder fremdeles kunne høste isvin i 2012, klarte bare syv vinprodusenter å høste totalt rundt 600-700 liter av de ettertraktede druene i 2022.

Minus syv grader Celsius

For å kunne produsere isvin må druene fryses gjennom. Dette krever minst minus syv grader over flere timer. De overmodne druene høstes frosne og presses.

Edel søt spesialitet i internasjonal etterspørsel

Hemmeligheten med isvin ligger i den tette konsentrasjonen av ingredienser fra så sunne druer som mulig. Vannet i bærene fryser og forblir i vinpressen. Juicen drypper deretter fra pressen, søt som honning. Most med så høyt sukkerinnhold er vanskelig å gjæres til vin. Følgelig har isvin vanligvis svært høyt naturlig restinnhold av sukker på godt over 100 gram per liter, men i motsetning til sørlige søte viner har de relativt lavt alkoholinnhold, ofte bare rundt syv prosent volum.

Stor internasjonal anerkjennelse

En annen spesiell egenskap ved disse edle vinene er at denne enorme restsødmen ikke er overveldende takket være den friske fruktsyren. Som en sjelden spesialitet nyter nå også tyske isviner stor internasjonal anerkjennelse.

Til toppen