Hjem/Kunnskap/Matråd

Glühwein – Oppskrift på din egen tyske gløgg

Publisert 02. desember 2021 av Johanna Falk
Gluehwein__Mulled_wine__2_

Glühwein er definert som en aromatisert drikke som inneholder vin, utelukkende fremstilt av rødvin eller hvitvin. En god glühwein krever oppvarming på riktig temperatur, tilsmaking og mye fokus på kvalitet og tid. 

Apicius (30 f.Kr) laget og dokumenterte en oppskrift på krydder vin, som uten tvil tilsvarer til vår anbefaling når det gjelder fremstilling av gløgg; kanel, laurbær, stjerneanis, koriander og timian samt en god del honning som tilføres vinen. 

Fler og fler tyske vinmakere tilbyr hjemmelaget gløgg basert på individuelle oppskrifter, noen av de er også økologisk. De meget fruktige røde vinene fra de tyske vinregionene er velegnet aromatisk gløgg. Ved å varme opp vinen blir aromaene, som minner om rød frukt, enda mer uttrykksfulle og er vidunderlig harmoniske i kombinasjon med aromaene. Gløgg på hvite viner, ofte fremstilt av riesling og müller-thurgau, er og en fantastisk smaksopplevelse. 

Gløgg er definert som en aromatisk drikke inneholdende vin, fremstilt utelukkende av rød- eller hvitvin. Tilsetning av alkohol, farge og/eller vann er forbudt. Det faktiske alkoholinnhold skal være minimum 7% og ikke mindre enn 14,5%.

Oppskrift på Glühwein 

Oppvarming og temperatur 
Når du varmer opp gløggen må du sørge for at den ikke blir for varm og heller ikke la den småkoke slik at de delikate fruktaromaene går tapt og en bitter smaksnyanse utvikler seg. I tillegg fordamper alkoholen dersom temperaturen når 78’C.

Tilsmaking 
Ikke tilsett for mye krydder på en gang, gjør heller dette i små mengder av gangen. For mye nellik ødelegger gløggen. Kanel og stjerneanis og allehåndekrydder i for store mengder kan også ta over vinens fruktige aromaer. Var forsiktig med søtning. Hvis du allerede bruker en halvsøt vin vil du generelt ikke ha bruk for å tilsette mye av sukker eller honning. 

Ha fokus på kvalitet 
Sørg for å bruke friske krydder og vin av god kvalitet. Betegnelser som «Winzer-Glühwein» (produsenters vin til gløgg) eller «Weingut» (vinhus) på etiketten garanterer at gløggen er fremstilt utelukkende av produsentens egen vin og laget i eget vinhus. Betegnelsen «Deutscher Glühwein» (tysk gløgg) på etiketten betyr at det kun ble brukt tyske baseviner i produksjonen. 

Ha nok tid til rådighet 
Etter den første oppvarming bør du la gløggen stå i et par timer, kanskje til og med over natta, slik at aromaene kan utvikle seg fult ut. Bruk deretter en sil til å fjerne krydderrestene. 

Drikk moderate mengder 
Gleden er som størst når bruker råvarer av god kvalitet og drikker moderate mengder av gløggen din. 

 

Til toppen