Hjem/Nyheter

Heine Johansen skriver om tysk, hvit asparges og silvaner

Endelig asparges og silvaner!

Det er tid for Spargelzeit! Aspargessesongen i Tyskland, som strekker seg fra vårens varmende solstråler sprer seg over landet i april, til en punktlig avslutning ved Jonsok 24. juni, messen da man i den kristne tro feirer Johannes’ fødsel. 

Galleri

Heine Johansen

Aspargesdronningen

Mens grønn asparges vokser over jorden, er det de underjordiske hvite aspargesene som er de gjeveste. De lever hele sitt liv under karakteristiske små jordhauger, som gjør at de ikke blir grønne og at de bevarer sin karakteristiske hvite farge. De hvite aspargesene blir klassifisert etter kvalitet, og i likhet med den tyske vintradisjonen, utropes det også en hvit-asparges-dronning. Posisjonen tas på alvor og her må man gjennom både søknad og intervju for å vinne retten til å jobbe for fullt med å promotere og representere hvit asparges gjennom sesongen. 

Spis den med hollandaise

Den hvite aspargesen blir gjerne trukket i en lett kraft før den serveres med litt poteter, skinke og hollandaise. Den blir ellers ofte brukt for å fremheve et vell av tradisjonelle retter som schnitzel eller bratwürst. 

Fra Baden-Württemberg til Brandenburg er det mange områder som er spesielt stolte over kvaliteten nettopp sine asparges, og flere stater har sine egne aspargesruter for å fremme aspargesturisme. Ruten i Baden går gjennom landsbyene Schwetzingen, Reilingen, Karlsruhe og Rahstatt, og Schwetingen har faktisk utropt seg selv til aspargesens verdenshovedstad!

Godt med tysk vin 

Hadde Johannes Døperen fått bestemme, hadde det nok ikke blitt noe vin til aspargesen. I bibelverset om hans fødsel står det nemlig “For han skal være stor for Herren. Vin og sterk drikk skal han ikke drikke, og han skal bli fylt av Den Hellige Ånd(...)” For oss andre er tysk vin imidlertid midt i blinken. 

Det er ikke direkte feil med riesling til den hvite aspargesen, men skal du drikke noe skikkelig saliggjørende til den hvite stengelen, så drikker du en vin laget på silvanerdruen. Kombinasjonen er såpass bra at tyskerne har gitt den et eget akronym, SUS - som står for Spargel Und Silvaner.

Silvaner er drue med lange historiske røtter. Den ble først nevnt under navnet Östareiche Rebe da den ble introdusert til de cisterciensiske klosteret i Ebrach i Franken i 1665 av abbeden Aberich Degen. Området klosteret ligger i, senere tatt abbedens navn i anerkjennelse av denne handlingen. 

Størst i Franken

Vinregionen Franken har trykket silvaner til sitt bryst, og selv om druen plantes over hele Tyskland, er det her den har sitt hjemsted. 

Tidligere var silvaner Tysklands viktigste drue. I 1970 stod den for nesten en fjerdedel av alle Tysklands vinmarker. I dag står den for like under 5 prosent. Samtidig begynner druen å få mer og mer positiv oppmerksomhet. Den trives nemlig godt i de litt varmere årgangene som Tyskland har opplevd flere av de siste årene, og i Franken finner du faktisk silvaner i hele 24,5 prosent av vinmarksarealet. 

Bukkepung

Det som gjør druen spesiell er hvordan den oppleves i munnen. Den dufter mer av urter og krydder enn av frukt og har ofte en god struktur og tilstedeværelse i munnen. De aller beste utgavene er syrlig fra begynnelse til slutt, og har en behagelig, saltaktig avslutning. 

Har du lyst å prøve en klassisk silvaner, kan du se etter de tradisjonelle bocksbeutel. Ordet er satt sammen av ordet for (saue)bukk og ordet for sekk, og har nok vært en humoristisk tilnærming til formen flasken har. Innholdet er det uansett ingenting å si på! 

Til toppen