Godt utbytte og strålende kvalitet

Den tyske vinhøsten 2022

Publisert 11. november 2022 av Johanna Falk
Weinlese_(5)

Ved slutten av den tyske druehøsten forventes mengden vinmost i mange regioner å være bedre enn forventet etter en meget tørr sommer.

Ifølge det tyske vininstitutet (DWI) er de seneste estimatene rundt 9 millioner hektoliter på landsbasis. Det viser til en økning på 2% sammenlignet med 10-års-gjennomsnittet og 6% sammenlignet med fjoråret. 

Ifølge DWI, skyldes de høye utbyttene hovedsakelig regnværet i september som gjorde det mulig for de modne druene å fylles opp igjen etter den ekstremt tørre sommeren. Det bød dog også på en utfordring for vinbøndene og krevde ofte ekstra seleksjonsarbeid i vinmarkene. 

I de 13 tyske vinregionene varierte det anslåtte utbyttet mye, avhengig av nedbørens fordeling, druesortene og jordbunnsforholdene. Spesielt Saale-Unstrut var bedre enn forventet med en betydelig økning i utbytte på 23% i forhold til det langsiktige gjennomsnittet. Også vinprodusentene i Ahr og Baden er meget takknemlige for det forventete utbyttet som for begge regioner er 13% høyere enn gjennomsnitt. I de fleste andre regioner forventes en økning i utbytte på et enkelttallsnivå. 

I Mosel (-7%) og Rheinhessen (-2%) forventes utbyttene å ligge litt under gjennomsnitt, til følge av utfordrende værforhold. 

Nedbørsmengden i september betydde også at sukkerinnhold i druene fra de sent modnede som f eks riesling forblev moderat, til tross for den solrike sommeren. Derfor er de unge vinene slankere enn tidligere varme år, men fortsatt meget aromatiske og med en harmonisk mengde fruktsyre. Hvilket gjør at de passer perfekt til den generelle trenden hos konsumenter. Kvaliteten fra de andre hvitvinsdruene ble også roset, spesielt pinot-variantene (weissburgunder og grauburgunder) og silvaner. 

Blant vinnerne i årgang 2022 i Tyskland er rødvinene, fordi de røde druene hadde mest nytte av den solrikeste sommeren siden «vær-rekordene» begynte. Konsumenter kan glede seg til fargeintense og fruktdrevne rødviner med bløte tanniner. 

Noen vinbønder vil krone høsten med rosinlignende druer til produksjon av edelsøte Beerenauslese og Trockenbeerenauslese. 

Source: DWV-Estimation, DeStatis

Til toppen