Hjem/Nyheter

Bærekraftige druesorter på fremmarsj

Publisert 30. september 2022 av Johanna Falk
Sauvignac

Blant konsumenter og vinprodusenter finnes en voksende interesse for de nye, bærekraftige druesortene som ikke har noe særlig behov for beskyttelse. 
Ifølge German Wine Institute (DWI), er andelen bærekraftige druesorter ca. 3 prosent, sett til verdensbasis – og det går stadig oppover. 

Ettersom at disse drueplantene er veldig resistente mot soppsykdommer, de er også kjent som Piwi grapes i teknisk sjargong, en forkortelse av den tyske termen «Pilzswiderstandfähige Rebem». Soppsykdommen Meldugg kom til Europa fra USA gjennom ville drueplanter på 1800-tallet og har så utbredt seg i den europeiske vitikulturen. 

Gjennom klassisk krysning av amerikanske vinstokker, som er naturlig resistent mot disse soppsykdommene, og europeiske planter som er synonyme med god kvalitet, har det blitt mulig i de senere år å avle nye bærekraftige druesorter i Tyskland. Disse trenger nesten ikke noe plantebeskyttelse. De kombinerer god smak med høg resistens og hjelper vinmakerne å beskytte miljøet. Tyske vinrankdyrkere har etablert seg som verdensledende i utviklingen av disse bærekraftige druesortene. 

En fordel både for miljøet og produsentene 

Gjennom kultivering av disse nye druene, kan man minske plantebeskyttende arbeid med opp til 80%. Utover det sparer man også på CO2 og drivstoff da det ikke er nødvendig å ta like mange turer gjennom vinmarkene. For vinprodusenter betyr dette ikke bare en beskyttelse av miljøet, men også en redusering i kostnader og tidsbruk. 

Siden de nye durene lar de spare på arbeid bidrar de også til å bevare de flere hundreår gamle kulturelle landskapene i Tysklands bratte vinmarker langs mange elvebyer. Disse har i det siste i stor grad blitt forlatt grunnet høye drivskostnader for å kultivere konvensjonelle druesorter. 

Kultivering av nye druesorter er på fremmarsj 

De nye bærekraftige druesortene er nå kultivert i alle Tysklands 13 regioner. Før var det hovedsakelig økologiske vinhus som hengav mer tid til å dyrke disse druene, men i nyere tid har fler og fler konvensjonelle vinhus også begynt med dette. 

Av de ca. 3000ha som er plantet med de nye druesortene verden rundt er omtrent halvparten den blåe druen Regent, som har vært dyrket i Tyskland siden 1995. Nye, blåe, kraftige sorter som Cabernet Cortis og Pinotin utgjør fortsatt mindre enn 100ha. Likevel er de i stadig vekst fra år til år, på samme måte som for eksempel de grønne druene Cabernet Blanc og Souvignier Gris, hvilke til sammen allerede er beplantet på over 300ha. 

Stor mangold av smaker

De nye, bærekraftige druene er ikke mindreverdig de konvensjonelle, vare seg på smak, aroma eller vin-kvalitet. Dette er blitt tydeliggjort gjennom en rekke blindsmakinger. De har potensiale å produsere høg-kvalitets vin som kan bli lagret i lang tid fremover og er også ideelle for produksjon av musserende vin. 

Økende godkjennelse fremmer formidling 

Slik bevisstheten rundt miljø og klima øker hos konsumenter, øker interessen for og godkjennelse av de nye druesortene. Per nå er produsentenes etterspørsel for drueplante materialer av spesifikke sorter større enn tilgangen. Dette grunner seg økning i den internasjonale etterspørselen. Uansett, med tanke på at vitikultur er en langvarig dyrking og vinmarker blir bare replantet hvert 20. år, er økningen i områder plantet med bærekraftige druesorter i Tyskland sannsynlig til å bli moderat.   

Til toppen