Pressemelding

Mundus Vini Nordic - The grand wine award for German Wines

Vellykket premiere på den nye MUNDIS VINI NORDIC-konkurransen: Meininger Verlag og det tyske vininstituttet fremmer eksportinnsats fra tyske vinprodusenter.
Skandinavia har vokst til et viktig eksportmål for tyske viner, og inspirerte Meininger Verlag til å samarbeide med det tyske vininstituttet (DWI) om en ny vinkonkurranse kalt MUNDUS VINI NORDIC.

Hva skiller denne konkurransen fra andre: jurymedlemmene er valgt utelukkende fra Skandinavia selv, noe som sikrer at de vinnende vinene passer perfekt til følsomhetene og forventningene til den ”nordiske ganen.

Galleri

Weingut Forster
Dr
Weingut Hofman
2017 Kugelspiel Silvaner trocken VDP
Oliver Zeter
Hans Wirsching
Krebs
Weingut Stern_Grauer_Burgunder_vom Loesslehm
Skjermbilde 2019-03-29 08
Et panel på 50 jurymedlemmer kom sammen i København i midten av juni, bestående av vinjournalister, sommeliers, vinforhandlere, importører og ansatte i Skandinavias vinmonopol. I løpet av to dager smakte de 660 viner fra 200 tyske selskaper, for å plukke ut det beste av de beste i 11 forskjellige kategorier. Deres harde arbeid, flittige analyser og nøye valg gjorde til slutt dette innledende MUNDUS VINI NORDIC til en spennende suksess.
 
DWI administrerende direktør Monika Reule var tydelig fornøyd med den sterke deltakelsen fra tyske vinmakere på den ene siden og de skandinaviske jurymedlemmene på den andre: ”Vi fikk en enorm positiv reaksjon fra denne konkurransen, noe som gjenspeiler hvor viktig tyske viner nå har blant vineksportører og markedsaktører i de skandinaviske landene. ”
 
Christoph Meininger, administrerende direktør MUNDUS VINI, uttrykte også tilfredshet: ”MUNDUS VINI NORDIC var en stor suksess for tyske vinprodusenter i Skandinavia. De 53 vinekspertene i juryen var dypt imponert over kvaliteten på konkurransen. Tilbakemeldingene fra jurylederne viste oss at det fortsatt er et enormt uutnyttet potensial for tysk vin i de skandinaviske landene. Vi er overbevist om at MUNDUS VINI NORDIC kan fungere som en viktig driver for å øke virkningen av tysk vin i Skandinavia. ”

Konkurransen

De viktigste vinekspertene fra skandinaviske land satt i en blindsmak av 660 tyske viner i det spektakulære Skuespilhus teatret i København. MUNDUS VINIs velrenommerte vurderingssystem ble brukt. Panelet på 53 jurymedlemmer inkluderte Frederik Kreutzer (Danmark), Petteri Harjula (Finland), Steffen Riis Christiansen (Norge) og Anders Levander (Sverige).

100 viner ble til slutt tildelt gullmedaljer av juryen, med ytterligere 164 sølvere som også ble formidlet. Det ble også utlyst en totalvinner for hver kategori. De presenterte vinene kom fra alle tyske vindyrkningsregioner, med det største antallet innsendt fra Pfalz, Rheinhessen og Baden. På nesten 300 viner var Rieslings (i alle smaksprofiler) mest utbredt, etterfulgt av Spätburgunder og Weißburgunder. Over halvparten av konkurransevinene var fra 2018-årgangen.

Prisutdelingen for MUNDUS VINI NORDIC avholdes 10. september på den tyske ambassaden i København. Etter noen få hilsener fra den tyske ambassadøren, vil moderasjonsteamet til Christian Wolf, direktør for Degustation for Meininger Verlag, og den tyske vindronningen Carolin Klöckner overta mikrofonen. Deretter vil de elleve forskjellige mesterne i de respektive kategoriene presentere vinene sine for det utvalgte ekspertgruppen i en sittende presentasjon. Vinnerne vil også bli integrert i DWIs markedsføringsaktiviteter i Skandinavia.

Det skandinaviske vinmarkedet

Skandinavia er det nest mest importerte eksportmarkedet for tysk vin, etter USA. Eksporttallene stiger også, med 2018, som viser et årlig hump i verdien av vineksport til alle de fire landene: 5,8 prosent til Norge, 4,7 prosent til Sverige, 6,3 prosent til Finland og en oppmerksomhetsgripende 17,9 prosent til Danmark.

Vinnerne i de 11 kategoriene

Riesling trocken (dry)
2017 Riesling Steinwerk trocken
Weingut Meier, Weyher, Pfalz

Riesling halbtrocken (off-dry)
2017 Riesling feinherb
Weingut Forster, Rümmelsheim, Nahe

Riesling restsüß (naturally sweet)
2017 Berncasteler Doctor Riesling Kabinett
Weingut Witwe Dr. H. Thanisch Erben Müller-Burggraef KG, Bernkastel-Kues, Mosel

Grauburgunder trocken (dry)
2018 STERN Grauer Burgunder vom Lösslehm
Weingut Stern, Hochstadt, Pfalz

Weißburgunder trocken (dry)
2017 Eselpfad Weißer Burgunder trocken                  
Weingut Hofmann, Appenheim, Rheinhessen

Silvaner trocken (dry)
2017 Kugelspiel Silvaner trocken VDP.ERSTE LAGE  
Fürstlich Castell'sches Domänenamt e. K., Castell, Franken

Aromatic white varieties dry
2017 Sauvignon Blanc Fumé trocken    
Oliver Zeter, Neustadt-Haardt, Pfalz

White wines naturally sweet
2018 Iphöfer Kalb Gewürztraminer Spätlese VDP.ERSTE LAGE      
Hans Wirsching KG, Iphofen, Franken

Spätburgunder trocken (dry)
2017 Gutswein Spätburgunder trocken
Weingut Harald und Jürgen Krebs GbR, Freinsheim, Pfalz

Lemberger trocken (dry)
2016 Stettener Mönchberg Gehrnhalde Lemberger GG VDP.GROSSE LAGE
Weingut Karl Haidle KG, Kernen, Württemberg

German Sekt (sparkling)
2015 Pinot Rosé Brut        
Weingut Franz Keller, Vogtsburg-Oberbergen, Baden

Om MUNDUS VINI

Den første MUNDUS VINI ble arrangert for 18 år siden og ble fra starten regnet som en av verdens mest innflytelsesrike vinkonkurranser. Tydelige bevis på viktigheten av denne konkurransen i Tyskland og den bredere verden kan sees i de over 11 000 vinene som sendes inn hvert år. Konkurransen bruker det internasjonale 100-punktssystemet utviklet av International Organization of Vine and Wine (OIV). MUNDUS VINI Grand International Wine Award, initiert av Meininger Verlag, arrangeres våren og sensommeren.

Om DWI

Deutsches Weininstitut, kjent som DWI eller German Wine Institute på engelsk, er det sentrale kommunikasjons- og markedsføringsorganet for den tyske vinindustrien. Kjerneoppgaven er å fremme større kvalitet og høyere salg for viner fra de 13 tyske vinregionene. Dette oppnås gjennom PR og publisitetsarbeid, bevissthetskampanjer og arrangementer, deltakelse på nasjonale og internasjonale messer samt vinpresentasjoner sammen med tyske produsenter fra hele verden. DWI distribuerer informasjonsbrosjyrer, nyhetsbrev, publikasjoner og reklamemateriell, gjennomfører treningsøkter og seminarer for restauranter og forhandlere og gir rådgivning for vinindustrien i spørsmål relatert til salgsfremmende innenlands og i utlandet. DWI har 14 forskjellige informasjonskontorer over hele verden for å støtte tyske viner på viktige internasjonale eksportmarkeder.

Til toppen