2021 - En årgang av god kvalitet i Tyskland

Publisert 03. november 2021 av Johanna Falk
_MG_8736

2021 har ikke vært et enkelt år for vinmakerne i Tysklands 13 vinregioner. Likevel, ifølge German Wine Institute (DWI), kan den nåværende årgang klassifiseres som god i et kvalitets perspektiv. Den forventede høstings volum på 8.7 millioner hektoliter på nasjonsnivå er litt i underkant av snittet. 

Mye arbeid og tålmodighet

«Vinmakerne har gitt alt dette året og har håndtert store utfordringer, spesielt med de rikelige mengdene nedbør» forklarer Monika Reule, Administrerende Direktør ved DWI. Etter omfattende tiltak for beskyttelse av plantene over sommeren fortsatte den høye arbeidsbelastning til innhøsting, som startet forholdsvis sent. For å vedlikeholde sunne druer ble det gjort en god del før-selektering for hånd og vinmakerne var nødt til å ha god tålmodighet for å la druene modne lengst mulig. For druer som modner senere, f eks riesling, varte innhøsting helt til slutten av oktober og vil mest sannsynlig fortsette i november for enkelte vinhus.

Aromatisk og slank vin 

Årets sene høsting gjorde godt for at aroma i druene kunne bli særdeles vell utviklet under de varme høstdagene og kjølige nettene. Vinene i 2021 er tilsvarende rike og fruktige. De er og mye slankere og elegant enn i de siste varme årene og har en frisk, livlig syre. 

Store regionale forskjeller i utbytte 

Det er stor variasjon i utbytte mellom regionene i år. Avhengig av mikroklimatiske forhold og fremgangen med fytosanitære tiltak varierer mengde av høsting i at spenn fra ekstremt lav til særdeles god. 

Forskjellene i utbytte er og relativt høye mellom regionene. I f eks Mittel-Rhein og Franken forventes veldig gode utbytter, mellom 3-12% over snitt. Mens det i Baden var sen frost som årsaket store tap i utbytte, spesielt sør i regionen, slik at det forventes en reduksjon på 20% sammenlignet med snittet de siste ti årene. Redusert utbytte på 15- respektive 10% er meldt fra Saale-Unstrut og Nahe. 

Gode utbytter i Ahr

I andre tyske vinregioner er must utbyttet forventet og bli omtrent det samme som respektive gjennomsnitt. Produsenter i Württemberg er fornøyd med et normalt utbytte som, til tross for frost og hagl, er særdeles høyere enn den eksepsjonelt lave 2020 årgangen. Det samme gjelder for produsentene i Ahr, som klarte og få inn en estimert høsting av 39 000 hektoliter, takket vare den gode hjelp og solidaritet fra endeløst antall frivillige. 

Sammenlignet med en relativt lav Europeisk høsting i 2021, ifølge EU kommisjonen estimert til 171 millioner hektoliter som er 13% lavere enn i fjor, ser tyske produsenter seg som relativt gode i utgangspunkt på den internasjonale marked. 

Til toppen