Vinloven

Den gjeldende tyske vinloven kom i kraft 1971. Likt andre europeiske vinland har Tyskland en vinlov som omfatter bordviner og kvalitetsviner. Forskjellen fra andre lands lover er at kvaliteten utelukkende vurderes ut fra druenes sukkerinnhold som måles i Oechsle, sukker i forhold til vann.
I gjennomsnitt benyttes mindre enn fem prosent av den tyske vinavlingen til produksjon av bordsvin. DEUTSCHER TAFELWEIN og det utmerkede DEUTSCHER LANDWEIN, er to meget populære bordsviner i Tyskland.

Prädikatswein som bytte navn fra QmP i 2007 er den høyeste kvalitetsklassen. For å klassifisere kvalitetsvinene brukes to parallelle system, et utgår fra geografien og et utgår fra vinstilen der druenes oechsle nivå avgjør predikatet på vinen.

  • Kabinett er den letteste stilen.
  • Spätlese kan først høstes syv dager etter den offisielle høststarten.
  • Auslese er utvalgte klaser med enda høyre sukkerinnhold.
  • Beerenauslese håndplukkende enkeltdruer ofte med botrytis (edel råte).
  • Eiswein plukkes første frostnatten under minus 7 grader og presses da vannet i druen er frosset.
  • Trockenbeerenauslese er en svært sjelden kategori som fremstilles i årganger da vekstvilkår er ideelle for edel råte.

    Her finner du mere informasjon om Prädikatswein

 

Classic

I år 2000 innførte man en ny tysk vinklasse, CLASSIC, som kjennetegnes av tørre viner med en kvalitet som er bedre enn gjennomsnittet, gjort på noen av de klassiske druesortene som for eksempel Riesling, Sylvaner eller Spätburgunder. Den nye betegnelsen er innført for å skape en tydelig profil når det gjelder kvalitet og smak. Classic står for tørre viner med stor kropp og rik fruktighet.

Prismessig ligger CLASSIC-vinene i mellomklassen. Navnet på vingården har man bevisst utelatt for at etiketten skal være tydelig og lett å kjenne igjen. Fra og med år 2000 har alle tyske viner en mer oversiktlig etikett. Betegnelsen CLASSIC på etiketten ved siden av druesorten garanterer att vinen er tørr, harmonisk og egner seg som vin til mat.

 

 

VDP

Verband Deutscher Prädikatsweingüter er en organisasjon av nærmere 200 produsenter som fokuserer på produksjon av kvalitetsvin. For å være VDP-medlem må en vingård følge visse standarder som er litt strengere enn de som er fastsatt i tysk vinlov. Merk at VDP ikke er en del av Tysk vinlov og det er opp til produsenten selv hvis de ønsker va en del av organisasjonen. Produsenter kan eie vinmark i klassifiserte vinmarker uten å va medlem av VDP.

VDP klassifiserer vinene i fire nivåer, blandt annet beroende på druenes geografiske ursprung. 

VDP.GUTSWEINE, eller regionale viner, fra en eiendom i en region. De er estate viner som oppfyller de generelle kvalitetsstandardene som er fastsatt av VDP, og gir en god introduksjon til VDPs hierarki som i utgangspunktet knytter vinkvalitet med opprinnelse

VDP.ORTSWEINE, eller landsbyviner, stammer fra en landsbys gode, tradisjonelle vingårder som er plantet med druesorter som er typiske for deres region. Avkastningsrestriksjoner er også et kriterium for viner av denne kategorien.

VDP.ERSTE LAGE betegner førsteklasses vingårder med særegne egenskaper. De gir optimale vekstforhold, som vist seg over en lang periode. De er plantet med tradisjonelle druesorter, som bestemt av hver region.

VDP.GROSSE LAGE utpeker de beste vinmarkene i Tyskland. Viner er spesielt uttrykksfulle og har et eksepsjonelt aldringspotensial. De er plantet med tradisjonelle druesorter best egnet til et bestemt sted, bestemt av hver region.

Her kan du lese mere om VDP sin kvalitets pyramide.

I 2018 opprettet VDP sin første Sekt classifisering som speiler kvalitets pyramiden med sine nivåer VDP.GUTSSEKT, VDP.ORTSSEKT, VDP.ERSTE LAGE og VDP.GROSSE LAGE.
Her kan du lese mere om VDP.SEKT.STATUTE