Pressemelding

SchWein 28. september i Oslo

Publisert 01. oktober 2021 av Johanna Falk | Oppdatert 01. oktober 2021

Tirsdag 28. september hadde vi på Tysk Vininformasjon æren å få invitere hele 50 gjester fra bransjen og syv fantastiske importører til vårt årlige arrangement schWein, hvor vi retter søkelys på tysk spätburgunder i kombinasjon med svin. 

Galleri

IMG_6311
IMG_6383
IMG_6363[1]
IMG_6359[1]
IMG_6346
IMG_6354[1]

På høymagasinet i Oslo vær på borden dekkede med hvite duker og syv pinot noir-glass, klare til å ta imot kveldens utgaver. Det ble holdt en kort faglig presentasjon om spätburgunder, etterfølgt av en 4-retters middag med smaking av hele 22 forskjellige viner. SchWein har tidligere år blitt gjennomført som en 3-retters lunsj, både i Oslo og i Bergen. 

Spätburgunder
Tyske rødviner, og særdeles de som er lagd på spätburgunder, har hatt en formidabel salgsøkning på Vinmonopolet de siste tre årene. 
- Skyldes denne utvikling den «nye stilen» spätburgunder som finnes tilgjengelig på markedet i dag? Men som ikke vært vanlig forekommende før? Spør Ken Engebretsen de 50 deltakerne under sin presentasjon. 
Deretter fulgte en 4-retters middag med 3 flighter á 7 viner lagd på 100% tysk spätburgunder. Hoved råvare gjennom hele måltidet vær selvfølgelig svin. I løpet av kvelden ble det totalt servert og presentert 22 forskjellige viner. 

Importørene som deltok på arrangementet og imponerte med vinene sine vær
Gaia Gruppen, Flaaten, T&T Wine, Engelstad, Vintønna, JP Wine/Interlope, Rebel Group. 
 

Kveldens meny
Snacks

Rotchips med svinelever, timian og løkkrem
Mellomrett
Pulled pork sliders, maiskrem og chipotlemajones
Hovedrett
Fjellgris- terrine, lettsyltet østerssopp, ertekrem og pommes Anna
Samt rosmarinsjy
Dessert
Eple crumble, havre og Nyr

Følgende viner ble presentert
Gaia
Weingut Georg Müller Stiftung Spätburgunder trocken edition PW, 2018, Rheingau
Spätburgunder trocken VDP Erste Lafe Hallgartener Hendelberg 2017, Rheingau 
Flaaten
Weingut Heger Pinot Noir 2019, Baden
Weingut Heger Spätburgunder Sonnett 2016, Baden
T&T Wine
Weingut Steintal Buntsandstein Spätburgunder 2017, Franken
Peter Wagner Oberrotweil Spätburgunder 2019, Baden
Engelstad
Klein Spätburgunder trocken 2017, Pfalz 
Georg Breuer Spätburgunder „B“ Pinot Noir 2018, Rheingau
Vintønna
Alfons Ziegler Pinot Noir Trocken 2019, Pfalz 
Alfons Ziegler Pinot Noir Réserve trocken 2018, Pfalz 
JP Wine/Interlope
Weingut Raddeck Spätburgunder trocken 2016, Rheinhessen
J.B. Becker Wallufer Walkenberg Spätburgunder Spätlese trocken 2013, Rheingau
Rebel Group
Karl May Pinot Noir 2019, Rheinhessen 
Pflüger Herrenberg Pinot Noir 2018, Pfalz

Blindsmaking konkurranse
I løpet av kvelden ble det holdt en blindsmaking konkurranse. Importørene hadde på forkant fått levert inn den beste av sine spätburgundere som så ble servert blindt til alle gjester. Dette for å kåre kveldens absolutt beste spätburgunder. Hver deltaker var tildelt et konkurransekort hvor de listet de 3 beste vinene av de 7 det smakte. 
Vinneren i årets konkourranse var Alfons Ziegler - Pinot Noir Grande Réserve trocken 2016 fra Brian Klafstad fra Vintønna AS. På andre respektive tredje plass hadde vi George Mosbacker Spätburgunder 2018 fra Gaia og J.B. Becker Spätburgunder Spätlese trocken 2016 fra Interlope.
Følgende fire viner stilte også i konkurransen
Müller-Catoir Haarst - Spätburgunder 2018 Rebel Group
Weingut Georg Müller Stiftung - Spätburgunder trocken DQ 2018 Gaia Gruppen
Bernhard Huber - Malterdinger Spätburgunder 2018 T&T Wine
Georg Breuer - Rouge Pinot Noir 2018 Engelstad

Positiv utvikling 
Tysk Vininformasjon har mottatt gode tilbakemeldinger fra både gjester og importører etter arrangementet og er allerede i full gang med planlegging for neste år. Vi ser stor potensiale for tysk spätburgunder på det norske marked og den reisen som druen gjør har vi veldig lyst at dere og vi skal få lov å være en del av. 
Tenk på det, pinot noir het pinot noir over hele verden, med unntak av Tyskland. Spätburgunder har fått fotfeste og lander har 3. største areal av pinot noir, etter Frankrike og USA. I løpet av 15 år har spätburgunder fått en kvalitetsheving som er formidabel. Bedre kloner, bedre vitikultur, bedre vinifikasjon, renere frukt, mindre eik og ekstrakt. Den nye generasjonen tyske, unge produsenter leker seg og nyter vin som skal drikkes. Prisene er fornuftige og mange av vinene slår knock-out på både konsument og konkurrent.