Hard frost gav 2021 høsting av Eiswein i Tyskland

Publisert 03. januar 2022 av Johanna Falk | Oppdatert 27. januar 2022
20080117_05_02_016_A4 1

I uken før jul hadde mesteparten av Tysklands 13 vinregioner gunstige forhold for å høste Eiswein. Vinhuset Johanneshof i Bad Kreuznach-Bosenheim var det første til å høste Eiswen i vintersesongen av 2021. 

Ifølge eier Martin Korrell kunne rieslingdruene høstes ved temperaturer på -8 grader i «Bad Kreuznacher Paradise». Regelverket sier at Eiswein krever en temperatur på minimum -7 grader celsius for å få lov til å høstes. 

Høsting av Eiswein i tidlig morgentimer 

Tidlig om morgen den 21. desember høstete ca. 20 høstarbeider de frosne druene som hadde en mostvekt på 142 Oechsle grader. Denne målenhet angir mostvekten i druene.

Vinhuset Emrich Schönleber i Nahe var også glade over de kjølige temperaturene. Her kunne arbeiderne i vinmarkene høste perfekte, friske rieslingdruer med 172 Oechsle grader.  

I Mosel-regionen var ansatte på Dr.Hermann også heldige å få høste Eiswein. I tillegg kunne vinhuset Meinzinger i Frickenhausen i Franken også glede seg over en vellykket høsting av frosne Eisweindruer. Ved -8 grader ble det høstet Eiswein druer med en mostvekt på 148 Oehchsle grader, alt i alt ca. 200 liter. «Dette er meget sjeldent for oss» sa Philipp Meintzinger, som sist kunne lage Eiswein i 2016. 

152 vinprodusenter i Rheinland-Pfalz har meldt seg på Eiswein-høsten

Denne vinter har ca. 152 vinprodusenter i Rheinland-Pfalz registrert et samlet areal på ca. 107 hektar til en eventuell Eiswein-høst, oppgir Landbrukskammeret. Det er flere enn foregående år da det kun var 93 vinmakere med et samlet areal på 72 hektar.

For vinbøndene er høsting av Eiswein alltid for knippet med risiko og stor fysisk påfristing i frostkalde temperaturer. I 2019 ventede vinbøndene i Rheinland-Pfalz forgjeves på frost. Hvis det ikke blir kaldt nok, betyr det et totalt tap for vinprodusentene grunnet lovverket. 

For å høste Eiswein skal druene være gjennomfrosne. Det kræver minimum -7 grader celsius under lang tid. De overmodne druene plukkes og presses, mens de er frosne. Eiswein er særlig søt fordi en stor del av vannet blir igjen i de frosne druene og sukkerinnholdet er meget høyt.