Hjem/Tysk vin/Distrikter

Distrikter

Tyskland har områder som er spesielt egnet for druedyrking. Den langsomme modningen gir ofte ekstra rik smak til druer og det ferdige produktet.

Her kan du laste ned litt informasjon om Tysklands 13 vinregioner.

csm_20071119_01_01_016_A4_2560_1728_98bf4b6832

Ahr

Ahr er en liten region straks sør for Køln, nordvest i Tyskland, som har fått sitt navn etter elven som renner mot øst gjennom regionens bratte og flotte vinmarker og som til sist tilslutter seg til Rhinen.
Ett fantastisk landskap der man har funnet godt bevarte romanske hus som tilsier att det var romere som fraktet drueplanten til Ahr, så vindyrkingen her er ikke en nyhet.
Til tross sin nordlige beliggenhet, er Ahr en rødvins region som også tilsier att det må til ett flott mesoklima for att druene skall få sin nødvendige modning.
Klima i Ahr kan nesten beskrives som middelhavsklima grunnet plasseringen av vinmarker i ekstremt bratte åssider, ofte syd-øst, syd-vest vendte, som gjør at solens varme reflekteres opp på plantene. Dessuten sørger den smale dalen og skogkledde bakketoppene at varmen står stille over vinmarkene.      
Den rike steinholdige jordsmonnen med ofte mørkere type stein bevarer på varmen. Jordsmonnet er rikt og variert med både skifer, leire, stein, sand og løss.

Ahr er kjente for sine Spätburgundere som tidligere, var billige, sent høstede, litt søtlige, fruktige og relativt kjedelige viner. Men fra 80 tallet snudde tendensen til og produsere tørre mer Burgund lignende viner lagret i barrique. Med Tyskland rødvins-boom har denne trenden utviklet seg med stor suksess og det lages nå fantastiske viner fra denne lille region.  På den vite siden er det Riesling som er mest interessant selv om det kun er svært lite plantet.

Vinstil

Grunnet sitt middelhavslignende klima, og sin steinholdige jordsmonn produseres det Spätburgunder med sterkt mineralpreg, med flott struktur sammen med fruktige, saftige og ofte bær-pregede viner.
Når det kommer til Riesling så plantes den helst på skiferholdig jordsmonn som ger ett godt mineralpreg men med mer tropisk fruktighet og kan sammenlignes med Riesling fra Mittelrhein.

Vin i Norge

Det finnes dessverre ikke stort utvalg i Norge av viner fra Ahr, men her finnes det stor potensiale og internasjonalt er Ahr nå ett av dem bedre rødvinsregioner i Tyskland, som ofte viner premier og anerkjennelse i både innland og utland. 

 

csm_20080121_01_02_061_A4_2560_1728_5306367102

Baden

Baden er Tysklands lengste vinregion som strekker seg ca 400 km fra vest om Pfalz ned ved siden av Frankrike og helt ned til grensen av Schweiz. Den store avlange regionen tilsier att klima er varierende men anses som å va den varmeste. Baden har mere fuktighet en Pfalz men er generelt varmt og tørt.
Som mange andre regioner er også her en stor variasjon med jordsmonn, mye går i løss, sandstein, og kalkholdig jordsmonn men også her vulkanske avleiringer fra den tidligere aktive vulkanen Kaisersthul.
Område kring Kaiserstuhl anses være en av dem beste vinmarkene med beliggenhet under den beskyttende skogen i sydvendte terrasserte skråninger.
Baden har ett stort spektre av druer, nesten halvparten er røde, og særlig druer fra burgunder slekten står for over halvparten av de beplantede vinmarkene.
Når det kommer til hvitvin er krysningen Müller-Thurgau sammen med Silvaner en vanlig beplantning selv om Müller-Thurgau rykkes opp og beplantes alt mindre i  området. Den mest interessante vinene i Norge er laget av Riesling og Spätburgunder.

Vinstil

Likt det varierende klima og jordsmonnen er vinstilen svært varierende, men generelt for riesling gir det viner rike viner med stor kropp, moden fruktighet sammen med en flott syrestruktur og en touch av mineralske toner.
For Spätburgunder gir det i moden fruktighet preget av mørke bær og en rik fruktsyre som gir vinen flott lagringspotensiale.

Vin i Norge

Det finnes mer rødvin fra Baden en hvitvin, de fleste går i Spätburgunder både fra GG vinmarker til mer kommersielle viner. På hvitvin siden finner vi nesten bare Riesling og noen Grauburgunder.

 

csm_20080121_01_03_063_A4_2560_1728_02211cefc0

Franken

Franken ligger sentralt i Tyskland kring byen Würzburg. Franken har en lang historie av vinproduksjon og før i tiden kalte man ofte vin fra Franken for Steinwein som også er en av dem mest kjente vinmarkene i Franken, både da og nå.
Franken er av kontinentalt klima med milde somre og kalde vintre hvilket før i tiden gjorde det vanskelig, noen år, å få Riesling til og modne, men grunnet global oppvarming har det ikke skjedd siden 1996. Franken er mest kjent for sin særegne flaske Bocksbeutel som er en rundmaget flaske og er kun brukt til kvalitetsvin, denne brukes noen ganger i Baden også. Silvaner er den mest anerkjente druen i Franken til tross att Müller-Thurgau er den mest beplantede. Riesling er kun en liten del av beplantningen. Viner fra Franken er kjent for sin lagringsdyktighet og rikhet, man har drukket Franken vin fra 1500 tallet som fortsatt var av god kvalitet.
Jordsmonnen er variert men har noen steder en kalkholdig jordsmonn som kalles ”Muschelkalk” som er veldig lik den som finnes i Chablis og i Sancerre.
Det område som kalles ”hjerte av Franken” er ”Maindreieck” som har mye av jordsmonnet muschelkalk og produserer rike og lagringsdyktige hvite viner.

Vinstil

Silvaner fra Franken er rike i både aroma og kropp med toner av moden steinfrukt med et snev av honning, fra noen viner får man flott mineralitet og god syre struktur.

Vin i Norge

I Norge får du tak i en god del viner fra Franken, både Silvaner og Riesling fra topp vinmarker samt litt enklere kvalitets viner. Mange bruker den kjente flasken Bocksbeutel som er lett å skille i mengden.

csm_20080121_01_04_010_A4_2560_1728_0644211b48

Hessische Bergstraße

Er en liten region mitt imellom Franken i øst og Rheinhessen i vest.
Klima er kontinentalt med varme somre og kalde vintre, med rikelig med solskinn og tilstrekkelig med nedbør. Regionen ligger beskyttet av vind fra skogen Oden i øst.
Landskapet er svært kupert rikelig beplantet med frukthager og vinmarker og er mest kjent for sine vakre vårblomstrende landskap.
Jordsmonnen er i varierende grad med løss, leire, sand og granitt.
Regionen er for det meste styrt av kooperativer og dem fleste leverer sine druer til dem. Vinene som produseres i regionen drikkes mest lokalt og det er svært få av dem man ser i utlandet. Hessische-Bergstrasse er mest plantet med druen Riesling og en hel del andre lokale krysninger.

Vinstil

Rike, fruktige viner med mer kropp og flott syrestruktur og kan sammenlignes med noen av vinene fra Rheingau.

Vin i Norge

Det finnes ingen viner tilgjengelig fra Hessische-Bergstrasse i Norge, grunnet at store deler av vinen går til kooperativer og selges i butikker lokalt.

csm_20080121_01_05_017_A4_2560_1728_23b1c2511e

Mittelrhein

En liten region øst om Moseldalen som strekker seg ned syd mot Rheingau.
Regionen er mest kjent for sine gamle slott og ruiner og har ett fantastisk landskap. Mittelrhein er en flott turist region men ikke nødvendigvis kjent for sine viner, da det ofte produseres billig bulk vin solgt til turister, men det kommer mer ”up and coming” produsenter som produserer flotte viner.
Klimaet er kontinentalt med varme somrer og kalde vintrer og har store vannmengder fra Rhinen som gir god temperatur.
Den mest interessante og mest plantede druen er Riesling. Vinmarkene ligger som oftest i åssidene nær elven Rhinen, for og benytte seg av dens varmeholdende og reflekterende effekter. Åssidene beskytter mot kald og sterk vind slik att druene får tilstrekkelig modning og varme.
Jordsmonnet som mest består av skifer, leire og den kjente jordsmonnet ”greywacke” som består av mørk stein, sand og leire, holder ypperlig på temperaturen og har god drenering.

Vinstil

Grunnet mesoklima, med beskyttelse for vind og den varmeholdene Rhinen, gir det nok temperatur for og få flotte fruktdrevne Riesling med tropisk karakter men med flott syrestruktur og ett snev av mineralitet.

Vin i Norge

De vinene som finnes i Norge fra Mittelrhein er av en god kvalitet ofte i høyere klassifisering så som GG men også som flotte spätlese og noen trocken viner, da den billige vinen oftest selges lokalt og til turister.

csm_20080121_01_06_028_A4_2560_1728_babd9acee4

Mosel

Som mange andre regioner i Tyskland har også Mosel fått sitt navn fra elven som renner gjennom regionen. Tidligere hette regionen Mosel-Saar-Ruwer, som da også tok med seg side elvene Saar og Ruwer, men fra 2007 heter nå regionen kun Mosel men har spart dem andre navnene til elvene og bruker dem som 2 av 6 sub-regioner.
Mosel ligger i nordlige Tyskland straks vest for Frankfurt og strekker seg helt in til grensen til Luxemburg.
Mosel er en av dem eldste vin regionene i Tyskland. Romernes erobring av regionen og tilstrømmende arsenal gjorde att man tidlig plantet store deler av regionen med drueplanter for og slukke tørsten til langtreisende romerske krigere.
Mosel er i dag en av verdens mest kjente vinregion, med en vin stil av druen Riesling mange kjenner igjen, grunnet sitt særegne klima og jordsmonn.
Klimaet er kontinentalt med relativt varme somrer og kalde vintrer, med risk for frost på både utsatte vårparten men også sen høst. Mosels elver og bratte åssider hjelper til og minimere risikoen da elven holder på varmen og reflekterer solens viktige stråler opp til plantene. Der er også jordsmonnet en bidragende, faktor da dem steinholdige vinmarkene holder på varmen, og den kjente steinsorten ”devonian” skifer er en viktig bidragsyter til både mesoklima og vinstil.
Riesling druen er den mest kjente og mest interessante druen i Mosel. Riesling står for majoriteten av vinmarkene og er mest plantet på dem bratte terraserte åssidene mens andre, ikke så viktige druer plantes på flatlandet og mindre vinmarker med svakere beliggenhet.

Vinstil

Grunnet den nordlige beliggenheten og sitt klima oppnår Riesling som oftest lav alkohol og en viss form for restsødme. Nøkkelen til suksess er den fruktdrevne syren som gir Moselvinene sin ryggrad. Ofte florale preg med delikat og frisk fruktighet med en integrert mineralitet fra de skiferholdige jordsmonnet.

Vin i Norge

Den 7 mest solgte vinen i Norge er Riesling fra Mosel, med hele 690.724 L solgt i 2016. Riesling fra Mosel er en svært viktig bidragsyter for eksporten i Tyskland. Trenden går derimot mot tørrere vinstiler og dem søtlige Mosel vinene synker sakte men sikkert for hvert år. 

csm_20080121_01_07_008_A4_2560_1728_447db9584e

Nahe

Nahe ligger vest om Rheingau og straks sør om Mosel dalen. Likt mange andre regioner har den navnet etter elven som renner gjennom regionen som også er en sterk bidragsyter til kvaliteten av druene som dyrkes her.
Den mest kjente og eldste vin byen i Nahe, er Monzing som faktisk nevnes for første gang år 778. Nahe deler mange likheter med Mosel, med bratte ofte terrasserte åssider med direkte tilknytting til elven, som krever mye arbeidskraft da all vinmarks-arbeid ofte skjer for hånd. Regionene har også relativt lik vinstil, majoriteten av vin har en hvis form for restsødme, men mange produsenter viser til fantastiske tørre viner så som Schäfer Fröhlich & Dönnhoff.
Regionen er ett meget kupert område med høyder ofte over 300 moh, dem beste vinmarkene ligger syd vendt og er som oftetest reservert til druen Riesling, til tross att den kun er beplantet på 28% av den totale vinmarks arealen.
Med sitt kontinentale klima med varme somrer og kalde vintrer, og sitt beskyttende kuperte landskap som beskytter mot kald vind, har regionen flott potensiale for og dyrke vin av god kvalitet.
Jordsmonnet i Nahe er veldig kompleks med stor variasjon mellom vinmarkene med innhold av skifer, sandstein, leire og løss med mer, noen ganger kan 1 vinmark ha opptil 4 fundamentale typer i sitt jordsmonn.
Regionen har stor variasjon av druer med Riesling som den beste og mest viktigeste. Andre druer som er plantet er Silvaner, Müller-Thurgau og dem fleste burgunder typer så som Weisburgunder, Grauburgunder og Spätburgunder.

Vinstil

Riesling fra Nahe gir fruktige viner med hvis form av restsødme men med flott fruktsyre som gir vinen sin ryggrad. Vinene er ofte preget av aromaer av moden sitrus samt steinfrukt med mineralske nesten salt pregede toner fra den komplekse jordsmonnen.

Vin i Norge

Det finnes ett flott utvalg av både tørre, lett søtlige til meget søte Rieslings i Norge men svært få av viner laget på andre druer hvilket viser til regionens fokus på druen Riesling samt Norges svært gode interesse av denne fantastiske druen.

csm_20080121_01_08_044_A4_2560_1728_8404b66c41

Pfalz

Pfalz er Tyskland største region i areal, og er i følge mange den mest spennende vinregionen i moderne tid. Pfalz ligger helt i vest på grensen til Frankrike og Alsace.
Pfalz er en av dem varmeste og tørreste regionene i Tyskland grunnet den beskyttende fjellkjeden Haardt Mountains som er en forlengelse av Vosges i Alsace.
Jordsmonnet er som mange andre regioner i Tyskland veldig variert med løss, sandstein, og kalkholdig jordsmonn men har også her mye vulkanske avleiringer.
Likt Rheinhessen har Pfalz vært kjent for lav kvalitet og produksjon av vin i bulk, men siden 80 tallet har fokuset vært styrt mot kvalitet.
Der er ett stort og variert spektre av druesorter mens Riesling er den mest plantede med hele 40% av vinmarkene, andre sorter som samtlige Burgund typene er også her, både eiket og ueiket, sammen med internasjonale sorter som Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Likt Rheinhessen er dem beste vinmarkene reservert til Riesling og i sub-regionen Mittelhardt anses Riesling og være kongen Det er også i Mittelhardt du finner dem beste Rieslingen og vinmarkene.

Vinstil

Grunnet det varme og tørre klima får du her Riesling som er rik, med moden fruktighet og preg av steinfrukt, sitrus, med ett snev av honning og en fantastisk syre.
Fra Spätburgunder får du viner med en rik fruktighet, fra fløyelsmyke til stramme viner med varierende bruk av eik.

Vin i Norge

Det finnes en god del viner fra Pfalz i Norge med Riesling som den aller største. Et brett spektre med både GG viner og blendede viner av Sauvignon Blanc, men også en del viner som Grauburgunder, Weissburgunder samt en god del røde av Spätburgunder.

csm_20080121_01_09_018_A4_2560_1728_dcb53c191d

Rheingau

Rheingau er en av Tysklands mest kjente vinregioner, men også den mest vellykket sett fra økonomisk perspektiv. I hjerte av Tyskland ligger denne relativt lille region og produserer noen av Tyskland beste, både søte og tørre viner.
Vinmarkene her var tidligere plantet av Cistercienser munker fra Burgund som ville plante en konkurrent til sin Clos de Vougeot i Cote de Nuits.
Kirken og adelen hersket lenge over vinmarkene og salget i Rheingau. Prisene var høye, for eksempel så var viner fra Rheingau ofte langt dyrere og mer populære en Bordeaux viner på tidlig 18-1900 tall. Ulikt andre regioner er Rheingau ikke særlig preget av kooperativer, kun en svært liten del av innhøstningen går til kooperativer.
Vinmarkene ligger nord om elven Rhinen og er beskyttet av Taunus skogen fra kalde vinder som strømmer ned gjennom vinmarkene. Rhinens nærhet hjelper til og reflekterer solen viktige stråler opp over vinmarkene og den steinholdige jordsmonnen bevarer på temperaturen utover kvelden. Klima er kontinentalt men mesoklima tilsier ett mer fuktig klima som også øker risikoen for soppsykdommer som gråråte men også den ettertraktede Edelråten, som gjør Rheingau til en fantastisk region og produsere beerensauslese og trockenbeerenauslese.
Jordsmonnen er meget  variert med ett bredt innhold av skifer, kvarts, løss, stein og sand.
Ulikt andre regioner i Tyskland, som har mange av dem nye kryssinger, har Rheingau valgt og holde seg til klassikerne og dem mest plantede og interessant druene fra Rheingau er Riesling og Spätburgunder.

Vinstil

Riesling fra Rheingau er ofte variert i henhold til jordsmonn. De er ofte litt mer rike med aromaer av steinfrukt, grønne epler og litt krydrete toner, sammen med høy fruktsyre som gir god struktur og vinene er oftest gjæret helt tørre. 
Spätburgunder fra Rheingau er ofte bærfruktpregede viner, ofte lagrede i barrrique med en flott syrestruktur og kropp.

Vin i Norge

Viner fra Rheingau er svært populære i Norge med ett solklart overtak av dem hvite vinerne. Det finnes en liten del Spätburgunder men det kommer mer og mer da Ola Normanns mer åpenhet for og prøve ny vin, øker alt mer.

csm_20080121_01_10_048_A4_2560_1728_5f692ab0ef

Rheinhessen

Rheinhessen er Tysklands største vin produserende region og ligger straks under Rheingau. Rheinhessen blev beplantet av romere på deres reiser og forsøk over att erobre Europa. Siden dess har regionen dyrket druer og byen Nierstein var nevnt så tidlig som år 742 av onkelen til Charlemagne. Regionen er meget variert og er omringet av høyder opp imot 600 moh som beskytter mot kalde vinder. Regionen er beplantet med mange typer frukter og grønnsaker da jorden er meget fertil og av høy kvalitet. Vinmarkene dyrkes ikke bare langs elvene som mange andre av Tyskland regioner men dem beste ligger oftest i nærhet til elven Rhinen. Historisk var Rheinhessen preget av viner av lav kvalitet solgt i bulk og er hjemmestedet til den da svært populære vinen Liebfraumilch, som heldigvis regionen prøver og legge bak seg.
Fokuset er nå som i mange andre deler av Tyskland endret til høy kvalitets vin og noen områder i Rheinhessen ses som dem beste som tex Nierstein og Oppenheim med deres særegne røde jordsmonn kalt ”permian red soil” samt område kring Worms som kalles for Wonnegau. Disse områder ses som dem beste og der mesteparten av dem mest kjente og beste produsentene holder til, såsom Keller og Wittman.
Klimaet i Rheinhessen er kontinentalt men litt varmere en Rheingau og Mosel da vi går litt lenger syd, jordsmonnet er svært variert med løss, sandstein og mer kalkholdig jordsmonn med snev av rødt leire og sand på noen steder.
Så som jordsmonnet er vinen variert med en stor mengde ulike druer, og ingen annen region dyrker så mange ulike druer som i Rheinhessen. Men dem mest interessante er Riesling og Silvaner.

Vinstil

Grunnet den varierte jordsmonnet og store regionen finner man ett bredt spektra i vin stil men dem fleste er fruktpregede med toner av moden fersken og noe florale toner samt riesling fra område kring Nierstein får nesten toner av røyket skinke fra det særegne jordsmonnet ”permian red soil”.

Vin i Norge

Det finnes ett par viner laget av Spätburgunder i Norge fra 3-4 produsenter av medium kvalitet men mesteparten av viner er fra druen Riesling der du finner flotte viner fra gode produsenter.

csm_20080121_01_11_008_A4_2560_1728_4988719b11

Saale-Unstrut

Tyskland minste og nordligste region ikke helt ulik fra Sachsen. Saale-Unstrut bærer preg av de Øst-Tyske regime. Kontinentalt klima med høy risiko for frost men er ofte solrikt. Saale-Unstrut er den tørreste regionen i Tyskland. Grunnet den nordlige beliggenheten må det plantes på terrasserte åssider langs elven for og få nok modning.
Jordsmonnet er av kalkholdig limestone og farget sandstein.
Likt Sachsen er dette en hvitvinsproduserende region med Müller-Thurgau som er dominerende. 
Dem fleste vinbønder dyrker druer som deltidsyrke så oftest leveres druer til store kooperativer som lager og selger vinen.

Vinstil

Enkle, tørre og fruktige viner som skal drikkes ungt.

Vin i Norge

Det finnes ingen viner tilgjengelig fra dette område i Norge grunnet også her selges store deler av vinen til kooperativer og selges i butikker lokalt.

csm_20080121_01_12_017_A4_2560_1728_6b638efdb4

Sachsen

En av Tysklands minste vinregioner som før låg i Øst-Tyskland, og er den mest østliggende og nordligste vinregionen. Sachsen har ett svært kontinentalt klima og nesten kun bare hvitvinsproduksjon som er nødt til og ligge i nærheten til elven Elbe. Det var her dem første dokumenterte metoder av vitikultur fant stede i år 1161. Her etablertes også det første instituttet for vitikultur i tidlig 1800 tal.
Mindre bratte åssider da prisen av vinen ikke er tilstrekkelig for og forsvare det krevende arbeidet med innhøsting og vinmarks arbeid. Jordsmonnet er preget av granitt og gneis likt det som er i Wachau og avkastningene er svært lave.
Mest interessant druene er Riesling og Müller-Thurgau. Det finnes to store privateide produsenter som står for 1 tredjedel av vinmarks arealet ellers selges de fleste druene som dyrkes til kooperativer som selger vinen lokalt. 

Vinstil

Friske, ofte enkle viner som er ment for og drikkes unge.

Vin i Norge

Det finnes ingen viner tilgjengelig fra dette område i Norge, grunnet at også her selges store deler av vinen til kooperativer og selges i butikker lokalt.

csm_20080121_01_13_004_A4_2560_1728_1992da474c

Württemberg

Württemberg er Tysklands fjerde største vinregion, og er mest kjent lokalt en utenlands men opplever så som Rheinhessen tidligere gjort med en revolusjon i henhold til fokus på kvalitet. Regionen ligger rundt storbyen Stuttgart og grunnet sin størrelse har den ett varierende klima fra syd til nord, men med ett generelt kontinentalt klima med varme somre og kalde vintre. Vinmarkene er bratte terrasserte åssider som ser ned mot elvene for og benytte seg av solens reflekterende lys. Vinmarkene er svært arbeidskrevende men nødvendig for og nå tilstrekkelig modning.
Württemberg er rødvinspreget med over halvparten beplantet av rødvinsdruer og da en salig blanding av druer, mest plantet er Trollinger, Lemberger (blaufränkish) og Swarchriesling (Pinot meunier) men en stigende tendens til og plantere Riesling.
Mye av vinen selges fortsatt lokalt av store kooperativer men mer og mer enkelt produsenter kommer på banen.

Vinstil

Rødviner fra Württemberg er laget lette, fruktige med dyp farge som er ment for og drikkes ungt, mye selges lokalt men mange flotte eksemplarer av Spätburgunder kommer på banen med mer struktur og kropp.

Vin i Norge

Det finnes nesten ingen vin fra Württemberg tilgjengelig i Norge som også gjenspeiler seg i att regionen mest produserer for lokale, og har lite anerkjennelse i utlandet. Men om noen år ser vi nok noen fine eksempler på viner også her i Norge. Hold øynene åpne.

Tips en venn Skriv ut
Til toppen